Apple струва повече от европейските банки взети заедно

0
36-те банки са с активи на обща стойност 28 трилиона долара, в тях работят над 2 милиона души
36-те банки са с активи на обща стойност 28 трилиона долара, в тях работят над 2 милиона души

36-те банки са с активи на обща стойност 28 трилиона долара, в тях работят над 2 милиона души.

36-те банки oт индекса Bloomberg Europe 500 Banks, които управляват активи на обща стойност 28 трилиона долара и в които работят над 2 милиона души, са с пазарна оценка под тази на технологичните гиганти като Apple и Microsoft. Андреас Трайхл, председател на австрийската Erste Group Bank AG смята, че този момент е показателен за трудностите, пред които е изправена индустрията.

Европейските банки изостават от години след финансовата криза, борейки се с рекордно ниските лихви и губейки дял пред американските конкуренти в световния бизнес. Трайхл обвинява европейските политици, които така и не успяват да измислят общи правила, които да дават възможност за подобряване на дълговите пазари и с които банките да могат да секюритизират повече заеми, пише Bloomberg, цитирани от money.bg.

"Европа винаги ще догонва САЩ и други силни икономики, които работят повече и по-бързо за развитието на капиталовите си пазари спрямо нас", споделя Андреас на конференция, организира от Института по международни финанси във Вашингтон.

Той отбелязва, че книжата на компаниите от европейския банков индекс са стрували с 1 трилион долара повече от Apple през 2014 г. като добавя една област, която дава на европейските банки шанс да се изравнят с международните конкуренти: финансирането в посока борбата с изменението на климата.

"Европа все още има шанс за успехи - особено в областта на околната среда и устойчивостта. Но има и над 50% възможност напълно да се провалим", добавя Трайхл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари