АПИ: Трябва да се кара с винетка по Северната дъга и Северния скоростен път

0
Всеки, който не иска да плаща, може да използва старите общински пътища
Всеки, който не иска да плаща, може да използва старите общински пътища

От Столичната община настояват жителите на селата и кварталите в района, които минават през двата пътя, за да стигнат до София, да не плащат винетна такса.

Става дума за Нови Искър, Световрачане, Негован, Чепинци и Кубратово. От АПИ, обаче, обясниха, че Северната дъга на Околовръстния път е част от републикански път I-8, а скоростната тангента - от бъдещата автомагистрала "Европа" до Калотина и че винетни такси се дължат, предаде БНТ.

Всеки, който не иска да плаща, може да използва старите общински пътища.

Инж. Светослав Глосов, предс. на УС на АПИ: През България всяка година минават между 11-13 милиона транзитно-преминаващи товарни автомобили, ТИР-ове, поне 80% от тези ТИР-ове преминават през София по маршрута Турция-Сърбия, тоест всички тези преминават през този участък, Северната тангента. Ние не можем да си позволим ние, като агенция и съответно българската държава, да се лишим от приходите от тол-таксите за този участък.

Даниела Райчева, кмет на Нови Искър: На територията на града в рамките на Столична община винетка не трябва да се ползва. Законово е регламентирано, че винетна такса се запаща извън рамките границите на общината. За нас Софийският околовръстен път е достъп до всяко от населените места в района, също и достъп на района до София, където повечето работят.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари