Антибиотиците при вирусни инфекции – полезни или вредни?

0
Вирусите не са чувствителни към антибиотици, те не се влияят от тях
Вирусите не са чувствителни към антибиотици, те не се влияят от тях

Вирусите не са чувствителни към антибиотици, те не се влияят от тях

Антибиотиците са революционно постижение на медицината, позволило намаляване на смъртността от бактериални инфекции, погубили в недалечното минало милиони хора. Безспорна е ползата им за унищожаването на микробите или потискането на растежа на бактериите, но когато говорим за вирусна инфекция, антибиотичното лечение по-скоро може да навреди, отколкото да помогне. Защо е така, пита  Actualno.com

Вирусите не са чувствителни към антибиотици, те не се влияят от тях. Антибиотиците, колкото и да са важни, имат своето вредно въздействие, насочено най-вече към затрудняване на функционирането на черния дроб, потискане на добрите бактерии в храносмилателната система, която е част от имунната система, и в крайна сметка водят до потискане на собствените защитни сили на организма.

По време на вирусна инфекция е от ключово значение състоянието на имунната система на болния за справянето със заболяването. От нея до голяма степен зависят и тежестта на болестта, и изходът от нея. Приемът на антибиотици не само потиска имунната система, но влияе неблагоприятно и на храносмилателната. Антибиотичните медикаменти потискат и убиват не само лошите бактерии и патогени, но и добрите, от които тялото се нуждае. Ето защо се комбинират с прием на пробиотици. От друга страна, потисната имунна система се справя по-трудно с вируса и възстановяването е по-продължително, по-трудно.

Как се лекуват вирусните инфекции?

За лечение на вирусни заболявания вашият лекар ще ви предпиши антивирусни и симптоматични лекарствени средства, които могат да предотвратят размножаването на вируса, да засилят имунната система и да облекчат неприятните симптоми, докато организмът се бори с вируса. Не пречете на тялото да се справи, посягайки към антибиотиците, без да са ви предписани от лекар. Не предприемайте самолечение.

Какво да правите при вирусна инфекция?

Консултирайте се с вашия лекар и изследвайте има ли бактериално наслагване. С помощта на антибиотици при тези случаи лекарите се справят с усложнения, възникващи на фона на вирусна инфекция. В случай, че няма такова бактериално наслагване, пропуснете антибиотиците. В световен мащаб употребата им често е напълно излишна, а излишната употреба може да доведе до резистентност на патогените към медикаментите. Това е изключително опасна перспектива, тъй като човечеството ще бъде лишено от възможността да лекува елементарни бактериални заболявания и те ще водят до смърт.

За да се избегне този черен сценарий, антибиотиците трябва да се приемат само по лекарско предписание, след доказана бактериална инфекция, след изследване кой е най-подходящият антибиотик за конкретния пациент, състояние и оплаквания, както и да не се преустановява приема веднага, щом пациентът се почувства добре. Медикаментът трябва да се приема толкова, колкото е предписан, и всяко спиране и замяна да бъдат назначени от лекар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари