Антъни Блинкън: САЩ не прилагат двойни стандарти, а едни и същи към всички

0
Държавният секретар на САЩ коментира годишния доклад на Държавния департамент за състоянието на човешките права през 2023 г.
Държавният секретар на САЩ коментира годишния доклад на Държавния департамент за състоянието на човешките права през 2023 г. Снимка: Secretary Antony Blinken / X

Държавният секретар на САЩ коментира годишния доклад на Държавния департамент за състоянието на човешките права през 2023 г.

САЩ не прилагат двойни стандарти в политиката си по отношение на състоянието на правата на човека в Израел, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от агенциите.

Той направи изявлението си на пресконференция днес, на която беше представен годишният доклад на Държавния департамент за състоянието на човешките права по света през 2023 г. (State Department's 2023 Country Reports on Human Rights Practices)

"Дали прилагаме двойни стандарти? Отговорът е "Не", каза дипломат номер едно на Вашингтон в отговор на журналистически въпрос дали има двоен аршин в американската политика, когато става дума за спазването на човешките права в Израел.

"Прилагаме едни и същи стандарти към всички", категоричен беше Блинкън, цитиран от БТА.

Той добави, че САЩ проверяват твърденията за погазване на човешки права при израелската военна операция срещу палестинското движение "Хамас" в Газа.

В публикувания от Държавния департамент доклад се отбелязва, че войната в Газа, която причини смъртта на 30 000 палестинци и огромна хуманитарна криза, е имала "силно негативен ефект" върху положението с правата на човека в Израел, предаде Ройтерс.

Сред констатираните нарушения има наред с другото достоверни данни за произволни убийства без съд и присъда, изчезвания на хора, изтезания и необосновани арести на журналисти, посочи Държавният департамент.

В доклада се допълва, че израелското правителство е предприело някои надеждни стъпки за установяване и наказаване на длъжностните лица, които може да са замесени в тези нарушения.

Войната в Газа избухна след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, при което бяха убити над 1200 души в еврейската държава, а над 250 бяха взети за заложници и отведени в Газа.

Правозащитни организации съобщиха за редица случаи на причиняване на вреди на гражданското население в хода на израелското настъпление в Газа и предупредиха, че зачестяват инцидентите с насилие срещу палестинци на Западния бряг, където по данни на местните здравни власти от 7 октомври над 460 палестинци са били убити от израелски войници или заселници. Оценката на правителството на президента Байдън е, че дотук Израел не е нарушавал международното право.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Луд
    Тук при нас, в лудницата, поне знаем че сме луди и не си вярваме взаимно. Но тия са достигнали ново ниво на лудостта- сами си вярват на измислиците!
  • 8
    1
    Мирко
    Нееееее никога политиците от САЩ не са прилагали двойни стандарти. Никога! Те си имат стандарти за сърби, сирийци, иракчани, виетнамци, палестинци ... и израелтяни. Просто ние сме глупави и не ги разбираме нещата
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари