Анкара: Не е работа на ЕС да критикува сондажните действия на Турция

0
ЕС няма юрисдикция по този въпрос
ЕС няма юрисдикция по този въпрос Снимка: ЕПА/БГНЕС

Анкара изрази раздразнението си от Брюксел, след като на срещата на външните министри на Европейския съюз в Берлин бе постигнато съгласие за по-строги санкции срещу Турция, ако тя не прекрати проучванията си за залежи в Източното Средиземноморие, отбелязва електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini, цитирано от Агенция Фокус.

В изявление на официалната интернет страница на турското външно министерство Анкара обвини Гърция в „максималистични действия и претенции в противоречие с международното право“ и заяви, че като ѝ предоставя „безусловна подкрепа“, ЕС „допълнително ескалира напрежението“ в региона.

Не е работа на ЕС да критикува сондажните дейности на Турция в собствения ѝ континентален шелф и да призовава за прекратяването им. Защото, както потвърди Европейският съд, ЕС няма юрисдикция по този въпрос. Този призив противоречи на достиженията на международното право и на това на ЕС, се казва в изявлението на Анкара.

Приканваме ЕС и страните-членки на Общността да не подкрепят максималистичните претенции на Гърция в противоречие с международното право под предлог на солидарност“, се казва още в текста.

Турското външно министерство предупреди, че като говори за допълнителни санкции, ЕС „ще влоши възможностите за решение на настоящите проблеми“.

Такъв език само ще засили решителността на Турция. Турция, въпреки всички незаконни съюзи, установени срещу нея, ще продължи да защитава решително правата и интересите на турските киприоти".

В текста се призовава Гърция и Кипър да „признаят, че настоящата ситуация вече не е устойчива“, а Брюксел да „действа безпристрастно и да бъде честен арбитър, ако желае решение в Източното Средиземноморие“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари