Турски експерт: Ако Атина продължава така, ще получи война

0
Според Унал Атабай Гърция ще претърпи пълно поражение
Според Унал Атабай Гърция ще претърпи пълно поражение Снимка: Кадър от 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü

"Ако Атина продължава да води агресивна политика спрямо Турция, ще плати прескъпо с голяма част от територията си. Ще защитаваме интересите си в Източното Средиземноморие с всички средства и докрай."

Това е мнението на турския експерт, бивш полковник от армията Унал Атабай, пише FROG News.

Според известния в Турция експерт никой не може да има претенции към континенталния шелф на острови. Следователно, няма как някой да има претенции към Източното Средиземноморие. Ако бъдат засегнати дори по най-бегъл начин интересите на Турция, Гърция рискува да претърпи пълно поражение. Тя ще загуби по-голямата част от островите си и Западна Тракия, категоричен е Атабай.

Докъде може да ескалира напрежението между Анкара и Атина в момента никой не може да предвиди. В момента Европейският съюз и САЩ се опитват да смеkчат тона между двете натовски държави.

В същото време започна военно учение, в което участват кораби и техника от Франция, Италия, Кипър и Гърция. Коментирайки тези маневри пред Yeni Şafak Унал Атабай за пореден път заявява, че Атина няма право на каквито ѝ да било претенции. Гърците нямат никаква права върху островния шелф. Опитите им да претендират за районите край Крит, Карпатос и Родос са смешни. Не може да има никакви преговори.

Вече втора година продължават споровете между Турция и Гърция относно проучвания за залежи на петрол в Източното Средиземноморие. Турски кораби извършва сондажи там, а Гърция е категорична, че това е незаконно.

Международната общност в лицето на ЕС и САЩ няколкократно предупреди Анкара да преустанови сондажите, но президента Ердоган категорично отхвърли подобни възможности.

Турция предложи преди време преговори, на Гърция се държи агресивно. Създава напрежение и се опитва да спечели подкрепата на Запада на своя страна. Ако Атина продължава така, ще бъде жестоко наказана. Откакто е получила независимост през 1830 година Атина не е извоювала нито едно парче територия чрез война. Всичко е получила чрез договорки. Сега се опитва да засегне правата на Турция и ще получи война, категоричен е Атабай.

Тази сутрин гръцкото външно министерство реагира остро на заплахите от страна на Анкара. Придържаме се към международните закони и конвенции, това трябва да направи и Анкара.

Реакцията бе по повод снощното изявление на турския вице-президент Фуат Октай, че позицията и претенциите на Гърция могат да доведат до война. Анкара дори заплаши да свали всеки самолет на ОАЕ, които били готови да се присъединят към ученията в района на Родос, Крит и Кастелоризо.

Гърция предупреди ООН, че Турция заплашва мира в целия регион.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари