Турция най-после изтегли кораба "Oruc Reis" от бреговете край Кипър

1
Изследователският плавателен съд се завърна близо до южното турско пристанище Анталия
Изследователският плавателен съд се завърна близо до южното турско пристанище Анталия

Правителството на Гърция приветства завръщането на турски изследователски кораб в пристанище по-рано днес от спорната зона в Източното Средиземноморие, който кораб е в основата на летния конфликт между Гърция и Турция заради суверенните права върху енергийните ресурси в района, съобщава "Асошиейтед прес", цитиран от News.bg.

Изследователският кораб Oruc Reis се завърна близо до южното турско пристанище Анталия за първи път от седмици, след като Турция обяви през юли, че изпраща кораб за работа във води, за които Гърция твърди, че са изключителна юрисдикция на страната.

"Това е положителен сигнал. Ще видим как ще се развие това, за да направим правилна оценка", заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас пред местния телевизионен канал Skai.

Спорът за потенциалните залежи от петрол и газ предизвика военно струпване в Източното Средиземноморие. Номиналните съюзници в НАТО Турция и Гърция изпратиха военни кораби в района, където Oruc Reis беше ангажиран със сеизмични изследвания и проведоха военни учения, за да отстояват своите териториални претенции.

НАТО се намеси, организирайки преговори между военните на двете страни, за да предотврати потенциален въоръжен конфликт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари