Ангелов: Ваксинираните също пренасят коронавируса

1
„Нито един пациент, който се нуждае от болнично лечение или реанимация няма  бъде върнат. Нямаме притеснения, системата ще издържи“, категоричен бе Ангелов
„Нито един пациент, който се нуждае от болнично лечение или реанимация няма бъде върнат. Нямаме притеснения, системата ще издържи“, категоричен бе Ангелов Видео: bTV

Това, което наблюдаваме сега и винаги сме твърдели - ваксинираните също могат да пренасят вируса. Такъв е случаят в дома за възрастни хора в Опанец, в Силистра. От 40 ползватели 31 са положителните пациенти. От тях 14 са ваксинирани с втора игла на „Пфайзер“. Всички тези 14 човека са в много добро състояние и имат леки симптоми“, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг в Бургас

„Имаме родилка с коронавирус в спешно състояние в Бургас. Тя се е лекувала 10 дни вкъщи, преди да постъпи в болницата. Притеснени сме за изхода на нейното лечение. Създаваме и специализирано звено - съвет към министъра на здравеопазването, което да решава проблемите на родилки, които са с положителен тест за коронавирус. Това е нещо ново за нас“, съобщи Ангелов, цитиран от bTV

Децата на въпросната жена са родени с цезарово сечение и в момента са добре. Други две деца от две родилки, който също са с коронавирус, но в по-леко състояние, също са добре.

Бургас ще се справи. Увеличаваме леглата за пациенти с коронавирус със 10 в сравнение с предишната вълна“, обяви здравният министър.

„Наблюдаваме подмладяване на пациентите, които постъпват с COVID-19 в болниците. Всичко, от което има Бургас е направено. Ще бъдат изпратени допълнителни количества ремдесивир, ще бъдат насочени допълнително количество ваксини. В момента нямаме притеснения за нуждите на Бургас, допълни Ангелов.

Здравният министър обяви, че има готовност да бъдат пренасочени медици към областта. По неговите думи Спешна помощ в града се справя и обслужва подадените адреси.

„12 097 са леглата за неусложнени пациенти с коронавирус в страната. 74 са заети на национална база. Отделно имаме 1063 за интензивно лечение, 63% от тях са заети. Издали сме разпореждане на всички места, където има увеличен натиск, всички дихателни апарати, с които разполага държавата и всички апарати, които са закупени по време на подготовката през лятото, да бъдат разположени до леглата“, съобщи Ангелов.

Относно сведения, че болниците в Бургас не могат да разкриват нови легла заради липсата на кислород, "това ще бъде компенсирано от областната болница и частните болници", заяви здравният министър.

„Нито един пациент, който се нуждае от болнично лечение или реанимация няма  бъде върнат. Нямаме притеснения, системата ще издържи“, категоричен е министър Ангелов.

По неговите думи „факт е, че лекарите, които са ваксинирани по време на първата фаза, издържат. Имаме много по-малко положителни медици“.

Здравният министър коментира и новите, по-строги мерки срещи коронавируса в Бургас. Ограничението на движението на непълнолетни след 20:00 ч. се налага, тъй като "последните дни има тенденция на събиране на децата на по-големи групи и може това да е един от начините на разпространението на вируса".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари