Кога учениците в Пловдив, Варна и Бургас ще се върнат в клас

0
Мерките против разпространението на грипа дават резултат
Мерките против разпространението на грипа дават резултат Видео: NOVA

Има спад на случаите на заболели

Въведените в голяма част от областите у нас противогрипни мерки дават резултати. За това говорят последните решения на областните оперативни щабове. В Бургас и Пловдив те решиха да отменя грипната епидемия, а децата тръгват на училище. Във Варна учениците също се връщат в класните стаи, но епидемията остава в сила.

Две седмици след като беше въведена, грипната епидемия в Бургаска област се отменя. Ограничителните мерки, които са в сила до 6 февруари включително, са постигнали очакваните резултати.

Цифрите сочат, че заболелите през последната седмица са 425 като случаи, а заболяемостта е 211,83 на 10 000”, заяви д-р Мирослава Киселкова, РЗИ-Бургас, предаде NOVA.

От сряда, 7 февруари, учениците в цялата област се връщат в клас, като остават в сила мерките за неразпространение на грип и респираторни заболявания.

Ще бъде засилен филтърът, ще има проветряване, увеличение на дезинфекциите и недопускане на болни деца на училище”, заяви д-р Киселкова.

В болниците отчитат увеличен брой преминали пациенти. Въпреки това свободни места има.

Преминали са в сравнение с миналата седмица повече пациенти, но това не означава, че има бум. Около 10-15% има свободни легла, където могат да се поемат такива случаи”, заяви д-р Бойко Миразчийски, изпълнителен директор на УМБАЛ- Бургас.

В Пловдив мерките срещу грипа падат от утре. Решението на Областния щаб идва, след като беше отчетено, че заболеваемостта е спаднала два пъти и половина за седмица.

Най-голям е спадът в най-малката възрастова група от 0-5 години, а най-бърз е спадът в ученическата възраст”, заяви Сийка Димчева.

В Пловдив обаче учениците се връщат в клас в четвъртък. След междусрочната ваканция със своя заповед кметът на Пловдив Костадин Димитров обяви 6 и 7 февруари за неучебни.

Във Варна грипната епидемия остава в сила, но учениците се връщат в клас. Това реши на заседание днес Комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания в морската столица. Въпреки рязкото занижаване на броя на болните, стойностите в областта са над обичайните, като най-засегнати са децата на възраст 5-14 години

Учебният процес започва от утре, вторник, 6 февруари. Мотивът ни затова е, че нямаме толкова много регистрирани заболели. Регистрацията на заболелите с грип и остри респираторни заболявания в практиките е паднала от 245 човека в най-високите пикове до 60 човека по последните данни”, заяви проф. Цонко Паунов, директор на РЗИ – Варна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари