Ангел Кунчев: Нямам никаква собственост в никакво търговско или производствено дружество

0
Няма никакви данни, че главният държавен здравен инспектор има собственост в каквото и да било дружество в България
Няма никакви данни, че главният държавен здравен инспектор има собственост в каквото и да било дружество в България Снимка: БГНЕС

Няма никакви данни, че главният държавен здравен инспектор има собственост в каквото и да било дружество в България

След увеличаването на случаите на коронавирус, което беше регистрирано през месец юли, в групи в социалната мрежа Фейсбук стана популярно твърдението, че повишаването на регистрираните случаи на Covid-19 е режисирано с цел финансово облагодетелстване на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, съобщава БНР.

Според постовете и коментарите към тях благодарение на планирани противоепидемични мерки с изискване за носене на предпазни маски компания на Ангел Кунчев за маски срещу коронавирус ще получи 30 милиона лева държавни средства.

Твърдение: Ангел Кунчев има фирма за маски и от 1 август ще се сдобие с 30 милиона лева заради обществена поръчка за доставка на маски за цяла България

Твърдението произхожда от публикация на сайта faktibg.eu, в която пише също, че правителството е дало поръчка за маски за територията на цяла България на дружество на главния държавен здравен инспектор. Самият сайт faktibg.eu вече не е онлайн, като от компанията „СуперХостинг.БГ“ уточниха, че причината е неплатен домейн.

След запитване Ангел Кунчев заяви, че няма „никаква собственост в никакво търговско или производствено дружество“.

Справка в базата данни на АПИС и Търговския регистър показва, че Кунчев участва в Съвета на директорите на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Професор Иван Киров“. Той обаче няма собственост в това еднолично акционерно дружество. Едноличен собственик на капитала на болницата е Министерството на здравеопазването.

Друг елемент от твърдението на сайта faktibg.eu е, че предполагаемата обществена поръчка, за която става дума ще влезе в сила от 1 август 2022 г. Следователно тя е била обявена и одобрена по време на управлението на кабинета на Кирил Петков. Неговото правителство беше на власт от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. Съгласно Закона за обществените поръчки в онлайн Регистъра на обществените поръчки задължително се публикува обществено достъпна информация за обявените и възложени обществени поръчки.

Търсене в базата данни на електронния регистър по ключова дума „маски“ показва, че за периода на управлението на кабинета на Кирил Петков са били обявени пет обществени поръчки, които включват защитни маски. Те са били с възложители териториално поделение „Държавно горско стопанство Триград“ (на стойност 4200 лв.), „Държавно горско стопанство – Доспат“ (на стойност 8000 лв.), „Държавно горско стопанство – Широка лъка“ (на стойност 2000 лв.), „Държавно горско стопанство – Кормисош“ – гр. Лъки (на стойност 2000 лв.).

Справка в Търговския регистър за собствеността на дружествата, с които са били сключени договори по обществените поръчки, обявени от горските стопанства, показва, че Ангел Кунчев няма дялове или акции в нито едно от тях.

Петата обществена поръчка в съответния времеви период е била на ТЕЦ „Марица Изток 2“ от 20 юли 2022 г., но тя е била само за пазарни консултации. Публично състезание от ТЕЦ „Марица Изток 2“ за доставка на защитни маски срещу Ковид-19 на стойност 221 000 лв. е обявено чак на 26 август 2022 г., а срокът за получаване на оферти е до 16 септември 2022 г., т.е. повече от 40 дни след края на управлението на правителството на Кирил Петков.

Заключение

Няма никакви данни, че главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев притежава дялове или акции в дружество, което е спечелило държавна поръчка за доставка или производство на защитни маски срещу Covid-19. Също така няма доказателства за това Кунчев да има собственост в каквото и да било дружество, регистрирано на територията на България. В регистъра за обществени поръчки няма данни поръчка за маски срещу коронавирус на стойност 30 милиона лева да е била обявявана по време на управлението на кабинета на Кирил Петков. Твърдението, че фирма на Ангел Кунчев е получила 30 милиона лева при обществена поръчка за маски е НЕВЯРНО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Я да каже...
    Кунчев във финансова зависимост ли е от фондация „Рокфелер“ и работи ли за нея? https://www.youtube.com/watch?v=TRWoEi5gelg https://www.nbox.bg/2021/11/ангел-кунчев-работи-за-проекта-cords-на-ф/
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари