Ангел Кунчев: Ако училищните власти преценят, може да се премине към онлайн обучение

0
Заразяването с коклюш ще засегне хиляди деца
Заразяването с коклюш ще засегне хиляди деца Снимка: БТА / Архив

Заразяването с коклюш ще засегне хиляди деца

Децата, заразени с коклюш, в първите дни нямат симптоми, и ако училищните власти преценят, съгласувано със здравните инспекции, може да организират онлайн обучение. Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в отговор на въпрос дали е възможно да се наложи карантина на паралелки или на цели училища. Доц. Кунчев участва в семинар, посветен на ваксините, в рамките на отбелязването на Европейската имунизационна седмица.

"Епидемията от коклюш не беше неочаквана за страната, каза още той и посочи, че според него заразените с болестта са две-три хиляди. Утре се очакват препоръките от Националния експертен съвет по имунизации по повод предложението първото имунизиране на бебета срещу коклюш да се извършва при навършване на месец и половина след раждането. По думите му ваксината срещу коклюш се прилага по този начин и в други европейски държави. Ако бременната жена се ваксинира срещу коклюш, ще предаде антитела на бебето", каза още той.

"Заразяването с коклюш ще засегне хиляди деца", прогнозира доц. Кунчев.

Коклюшът е познато заболяване, смъртността се движи в рамките на 1-2%, но при сегашната ситуация големият риск е за малките деца, добави той. По думите му "страшното е за децата до едногодишна възраст, особено за бебета, които не са навършили двумесечна възраст. Усилията трябва да бъдат насочени към бебетата". Предстоящата ваканция би намалила разпространението на болестта, каза още доц. Кунчев. Експертът посочи, че 60% от всички болни от коклюш в Европа, са имунизирани. По думите му ваксинираните преминават през болестта много по-леко в сравнение с неимунизираните хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    7
    ха, петия антиваксър
    пак се е възпалил! Абе пич кога ще отговориш на въпроса оня с 217-те ваксини в немачко що е още жив?!? Викаш в нета пише, значи е вярно?!? Ами то пише и че ти си обратен, значи е вярно,а?!? Пише още, че тайно си се „боцнал“ ама се правиш на анти! Вярно е, нали?!? И да не забравя, ти си ваксиниран срещу коклюш още когато не си знаел на кой свят си! Смешко!
  • -2
    6
    Помня
    Знам аз навремето как се слагаха ваксините. Кой изобщо питаше родителите...
  • 4
    5
    бацко с N3, идиото????
    Май нещата са точно на 180 deg.! Според изследване в малкобритания, 96% от починалите до 50 г. възраст са имали две и повече ковидски "ваксини"! Та, ако и ти, бацко, си от ваксинираните, жалната ти майка! А нас, останалите, все още с ум и разум, не ни мисли! А, и няма ваксини против "коклюш", но ти се дръж ...! Анадънму?
  • 8
    4
    Спонсор
    АНГЕЛЧО, при ЖИВКОВ Вие и цялата ви бандитска чета, имитираща дейно ст, щяхте да сте при бай СТАВРИ или стадиона на ПИНОЧЕТ в ЧИЛИ!
  • -10
    3
    До 1
    Явно си дърт антиваксър. Маса питекантропи като тебе изпукахте от Ковид, щото не вярвали били на ваксини, сега и децата и внуците си ще уморите от коклюш. Ама то май няма лошо - естествен подбор.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари