Ангел Кунчев: Възможно е да се стигне до национална епидемия

1
Магарешка кашлица тръшка наред ученици в страна
Магарешка кашлица тръшка наред ученици в страна Снимка: БГНЕС / Архив

Магарешка кашлица тръшка наред ученици в страна

"Броят на заразените с коклюш расте с всеки изминал ден. Възможно е да се стигне до национална епидемия". Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Магарешка кашлица тръшка наред ученици в страна. В София над 10 училища съобщиха за заразени паралелки. От началото на годината са регистрирани над 200 случая на заболели от коклюш, като през 2023 година са били едва 4.

"Реалният брой заразени е драстично по-висок", посочи д-р Николай Христов, който следи зорко ситуацията с магарешката кашлица, цитиран от "Труд". По думите масово хората нямат пари за изследване. Коклюш се открива само с ПСР тест, който струва между 60 и 90 лв. в зависимост от ценоразписа на различните лаборатории.

Тестът представлява натривка от гърлен секрет, който обаче не се покрива от Здравната каса, а пациентът трябва да си заплати сам.

"И деца, и възрастни, кашлят жестоко, но не се тестват, защото е скъпо. Това води до другият обичаен проблем - поголовното изписване на антибиотици, без да е нужно. Коклюш обаче не се повлиява от антибиотик", посочи д-р Христов.

Той, както и мнозина негови колеги, настояват веднага да се сформира работна група за обсъждане на ваксинация срещу коклюш при бременните. Докторите дават за пример практиката в страните от Западна Европа.

В момента у нас имунизацията започва при бебетата след два месеца и така новородените са най-застрашени от разболяване. Сред останалите предложения на медиците е въвеждане на реимунизация при възрастните.

"Ваксина в последния триместър гарантира, че бебето ще се роди с антитела, предадени от майката. Така новородените няма да са в опасност, че някой ще ги зарази с коклюш", коментира д-р Христов, припомняйки трагичните смъртни случаи на бебета в Кюстендил през изминалите дни. Пеленачетата починаха заради усложнения от коклюш и са били твърде малки, за да им бъде поставена първата ваксина срещу магарешка кашлица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    4
    archibal
    Предлагам цената на цигарите да си вдигне двойно и с допълнителните средства да се осигурят PCR тестове за тези които искат да се тестват
  • -1
    3
    До 2
    Явно си дъртак без малки деца и внучета.Он лайн обучението не е лоша идея в случая.
  • 2
    2
    Да ви ЕПМ!
    Айде, пак се почна – маски, каски, тестове, „ваксини“ и „зелени сертификати“! И ония „ваксинираните“ овце отново му вярват на тоя за епи- и пЛан- демиите!!
  • -3
    1
    Naме
    По -скоро,обсъдете предвид ситуацията PCR теста да се покрие от здравната каса,докато мине "вълната " от коклюш.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари