Андрей Райчев: Ако онова беше трагедия, това е фарс. Ако онова беше драма, това е вариете

0
По думите му 3 март в българската история не символизира Русия, а символизира Санстефанска България
По думите му 3 март в българската история не символизира Русия, а символизира Санстефанска България Снимка: БГНЕС

По думите му 3 март в българската история не символизира Русия, а символизира Санстефанска България

"През 90-те години войната беше за миналото. Тогава имаше много тежка разправия за миналото, която продължи 10 години, раздели нацията на две и достигна до трагични елементи, защото се чупеха съдбите на милиони. "Чупеха" е левият начин да се каже, "променяше" е по десния начин. Сега пак виждаме остър диалог за миналото, но този дебат не засяга хората. Ако онова беше трагедия, това е фарс. Ако онова беше драма, това е вариете. Ако онова беше масово, сега това е напълно затворено в елита - то е елитна разправия".

Това коментира в "Стълбището" по Дарик радио социологът Андрей Райчев.

На въпрос проблем ли е за "Възражане", че се радикализираха, социологът посочи, че техният проблем по-скоро е да се дерадикализират и да започнат да си търсят съюзници.

Запитан дали активните млади хора се интересуват от "злободневните мутрихроники", Андрей Райчев обясни, че те се интересуват по свой начин и главното – много повърхностно. "Не защото не знаят достатъчно, те нямат контекст, никакъв контекст", коментира той.

По думите му 60 на 100 от българите смятат, че България не трябва да помага на Украйна, но от друга страна 60 на 100 мислят, че ние трябва да останем в ЕС и НАТО, и то лоялни съюзници. Според него тези две статистики са несъвместими.

"80 на 100 не харесват правителството, но повече от 40 на 100 казват да остане", каза още Андрей Райчев.

Според него светът няма да свърши, ако 3 март не е национален празник, но това е спор за опаковката. "3 март е традиционният празник на Царство България, по-късно той е заменен с 9 септември и бива възстановен от Великото Народно събрание на базата на това, че не може партиен празник да е национален. Възстановяват този 3 март, мен ако питате, механично, необмисляйки и махайки единствената дата, която е подходяща за това – 6 септември, защото това е датата на нашата пълна самостоятелност. Тогава не взимат 6 септември по една много идиотска причина – близо е до 9 септември", обясни социологът.

По думите му 3 март в българската история не символизира Русия, а символизира Санстефанска България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари