Анатоли Станев определи представители на работодателите за 16 училища в Русенско

0
Опитахме да включим максимален брой фирми, за да се даде професионална реализация на учениците, заяви областният управител на Русе
Опитахме да включим максимален брой фирми, за да се даде професионална реализация на учениците, заяви областният управител на Русе Снимка: Областна администрация - Русе

Опитахме да включим максимален брой фирми, за да се даде професионална реализация на учениците, заяви областният управител на Русе

Представители на работодателите в обществените съвети на професионалните училища определи областният управител на Русе Анатоли Станев.

Припомняме, че според разпоредба на Закона за предучилищното и училищното образование в състава на всеки обществен съвет на училище, което извършва обучение за придобиване на професионална квалификация, се включва представител на работодателите. Той се определя от областния управител по предложение на представителните организации на работодателите. Това е и съгласно Правилника за създаването, устройството и дейността на обществените съвети към детските градини и училищата, според който се избират и резервни членове, обясниха от Областна администрация - Русе.

Представители на работодателите са определени за 16 училища в област Русе, които извършват обучение за придобиване на професионална квалификация. Всички те са представители на бизнеса по места или на работодателските организации. Мандатът им е за периода 2023-2025 година. Участието е на доброволни начала и безвъзмездно. Сред училищата са освен професионалните гимназии и Английската езикова гимназия „Гео Милев“, където се изучава и компютърна анимация, както и Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“. В края на тази година предстои определяне на представители на работодателите в обществения съвет и в Спортното училище „М-р Атанас Узунов“. През ноември 2023-а изтича мандатът на настоящите представители в гимназията.

Областният управител Анатоли Станев коментира, че е направен опит в периода до 2025-а да се включат максимален брой фирми от възможно най-различни браншове, така че да се даде реална възможност за професионална реализация на учениците. Сред тях са фирми от сектора на ресторантьорство и хотелиерство, счетоводството, земеделието, промишлеността и дори мебелната индустрия. Общо над 20 компании и организации от региона участват в новите обществени съвети на професионалните училища. Своето партньорство са декларирали още Русенската художествена галерия и Държавната опера. Според Станев така бизнесът е много по-близо до бъдещата си работна ръка и по този начин ще може да се подпомагат различните видове дейности в съответните училища.

Всичко това е постигнато благодарение на добрата координация между Областната администрация, Регионалното управление на образованието, работодателските организации, училищата и бизнеса“, коментира областният управител. Станев бе категоричен, че водещ приоритет в работата му продължава да бъде подобряване качеството на образованието в региона, като акцент остава професионалното.

Най-голям дял на училищата, които извършват обучение за придобиване на професионална квалификация и където понастоящем са определени представители на работодателите в обществените съвети, се пада на община Русе. Общо 12 от 16 училища или 75% са в най-голямата община. В две професионални гимназии в Бяла бяха определени подобни членове, както и в по една във Ветово и Две могили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Rusenec
    Този човек, с тази снимка, докога ще ни го тикат в очите, че уж прави нещо?!?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари