Анализатори: Изходът от ситуацията с газа е в по-задълбоченото търсене на алтернативи

1
Какво ще е решението на правителството трябва да стане ясно на извънредното заседание на парламента в сряда на 4 май
Какво ще е решението на правителството трябва да стане ясно на извънредното заседание на парламента в сряда на 4 май Снимка: Кадър от Bulgaria ON AIR

Войната в Украйна се пренесе на газовия фронт. 

По-високи цени на природния газ в България, очакват експертите след спирането на доставките на синьо гориво от Русия. Една от алтернативите пред страната ни е газ от Гърция, която вече заяви готовност да доставя синьо гориво до България.

На по-висока цена, но все пак страната ни може да получава необходимите количества природен газ. Това обяви бившият министър на енергетиката и депутат от ГЕРБ Делян Добрев. Добра алтернатива на този етап за страната ни е Гърция.

"Ще се справим, ние се намираме в такъв регион, където има достатъчно терминали. Цената ще бъде по-висока. Едната част ще бъде руски газ, която гърците са си платили, и ще ни върнат с 30% надценка, а другата част ще е е втечнен газ, разтоварен до Ревитуса. Той обаче ще бъде купен от посредници", обясни депутатът от ГЕРБ, предава Bulgaria ON AIR.

Защо плащанията на южната ни съседка са одобрени, а нашите не. Отговорът посочи Добри Митев от Българската стопанска камара.

"Няма плащане в рубли. Те заплащат във валута, в която са сключени договорите. Оттам се превалутира в рубли, просто руската държава през банката ги получава в рубли, но те са внасяни по вида на валута, каквото е записана в техните договори", поясни той.

Изходът от ситуацията анализаторите виждат в по-задълбочено търсене на алтернативи.

"Министърът на енергетиката да отиде и да договори количества за България", коментира Делян Добрев.

"Защо при условие че знаем, че няма да бъде осъществено плащането по този начин, взели сме решение, явно, защо Чирен за един месец е изпразнен още повече, а не е пълен, както в Полша. Защо не е резервиран капацитет като алтернатива за "Булгаргаз", а е резервиран от една частна фирма", изтъкна Валентин Николов.

Какво ще е решението на правителството и къде ще бъдат насочени усилията за изход от газовата криза, трябва да стане ясно на извънредното заседание на парламента в сряда на 4 май.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари