Ако нося арменското знаме в сърцето си, то българското е в душата ми!

5

„Ако нося арменското знаме в сърцето си, то българското е в душата ми!“

Тези прочувствени думи изречи отец Дирайр Хадавян веднага след като отслужи Света Литургия в двора на Арменската църква в Русе по случай отбелязването на 104-та годишнина от геноцида над арменския народ.

Паметта на загиналите беше почетена с едноминутно мълчание, а Владислав Атанасов от Регионалния исторически музей припомни множество факти от миналото, свързани с историята на арменския народ и преживения геноцид.

Катрин Твапанян и Катрин Добрева от младежката арменска организация също се включиха в инициативата като рецитираха патриотични стихове. Също така бяха прочетени и извадки от книгата на Катя Зографова – Световете на Яворов.

В края на церемонията бяха поднесени венци и цветя пред Паметника в двора на храма.

По време на възпоменанието беше посочено, че парламента на Италия в навечерието на настоящата годишнина обявява признаването на Арменския геноцид, а във Франция Емануел Макрон провъзгласява 24-ти април за ден в памет на жертвите на Геноцида.

На събитието присъстваха заместник-кметът по устройство на територията на Община Русе Димитър Наков, общински съветници, началникът на Регионалното управление по образованието д-р Росица Георгиева, представители на Областна администрация Русе, на арменската общност и множество граждани.

Беше обявен и възпоменателен адрес от името на генералния консул на Русия в Русе Андрей Громов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари