Агенция по безопасност на храните не признава теста на маслата, направен в собствената й лаборатория

0
Мерки могат да бъдат взети от агенцията единствено ако пробите са взети официално от Агенцията
Мерки могат да бъдат взети от агенцията единствено ако пробите са взети официално от Агенцията Снимка: Нова ТВ

Българската агенция по безопасност на храните не признава резултатите от теста на "Активни потребители" на краве масло, даден тайно именно в нейната лаборатория.

Това стана ясно от думите на експерта по контрол на храните д-р Райна Иванова. Мерки могат да бъдат взети от агенцията единствено ако пробите са взети официално от Агенцията и в тях се констатира наличие на немлечни мазнини, заяви тя пред Нова тв тази сутрин.

"Активни потребители" дадоха тайно пробите от 10 марки масла в лабораторията на БАБХ, защото при предишния им тест на масла - през 2014 г. - от БАБХ не предприеха мерки с мотива, че лабораторните изследвания на техните проби, взети след "Активни потребители", не дали същите резултати. Тогава упорито се говореше, че вземането на пробите е било компрометирано, като цялата партида масла на някои производители е била подменена с партида масла, при които няма отклонения от нормите и ненаписани на етикета съставки. Това е станало, след като фирмата нарушител е била предупредени за предстоящото вземане на проби не от други, а от хора от БАБХ.

Д-р Иванова отказа да коментира резултатите от теста на "Активни потребители" (обявени на 9 юни) с думите: "Току-що видях протокола, не мога да го коментирам".

Тя все пак потвърди, че тестът е направен в тяхната лаборатория, но не знаела кога и това също било основание да се съмнява.

Иванова обясни, че когато Агенцията по храните установи нарушение, тя изтегля от пазара количествата масла с отклонение от нормите.

Председателят на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов пък заяви, че нарочно този път от асоциацията са дали пробите не в една, а в две лаборатории, за да отпадне хипотезата, че за некачествените продукти на пазара и липсата на санкции от държавата са виновни грешки на лабораториите.

Той подчерта, че едни и същи фирми, които може и да сменят марките си, извършват нарушенията.

Реакцията на БАБХ на теста им той коментира с думите: "Същото е като с копърките - всеки може да отиде и да ги снима със скрита или открита камера и да ги засече, само ДАИ не може да ги хване".

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари