Проверките на БАБХ разкриха скандални нарушения в училищните столове и бюфети

0
Установени са храни с изтекъл срок на годност и неправилно съхранение
Установени са храни с изтекъл срок на годност и неправилно съхранение Снимка: Нора Йоцова, БНР / архив

Възбранени са 18 кг храни от животински произход с неправилно съхранение и с изтекъл срок на годност

От началото на учебната година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1264 проверки в страната при засилен официален контрол в училищните столове, бюфети и обекти по Закона за храните (ЗХ) на територията на училищата.

Възбранени са 18 кг храни от животински произход с неправилно съхранение и с изтекъл срок на годност. Издадено е едно разпореждане за спиране на цялата дейност на обект, регистриран по Закона за храните на територията на училище, съобщиха от агенцията.

Установени са 54 несъответствия, за които са издадени 32 предписания в училищни столове и 22 предписания в обекти по ЗХ. Съставени са 8 акта за административни нарушения, санкциите за които са на стойност между 2000 и 4000 лв. Издадено е едно разпореждане за спиране на цялата дейност на регистриран по Закона за храните (ЗХ) обект на територията на училище в Област Стара Загора.

За периода 13-30.09.2021 г., инспекторите от „Контрол на храните“ при Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) провериха 552 обекта, в които се приготвя храна на място; 353 обекта, в които храната се доставя от фирми за кетъринг и 359 обекта в училищата, регистрирани по ЗХ (павилиони, лавки).

Целта на проверките беше наличните храни да отговарят на изискванията на Наредба № 2 от 20 януари 2021 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения; произход и правилно съхранение на суровини и храни; срокове на съхранение на храните; прилагане на противоепидемичните мерки във връзка с COVID-19 и други.

Най-честите констатирани нарушения са свързани с предлагане на храни, които не отговарят на Наредба № 2/2021 г.; неправилно съхранение на храни; необявяване на алергени в храните; неспазване на противоепидемичните мерки от персонала и други.

БАБХ продължава проверките в учебните и в детските заведения по официален контрол през цялата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари