Адвокатът на малтретираното дете от Пловдив: То е скалпирано

1
Съдът освободи майката с мярка „подписка“, но остави за постоянно в ареста мъжа, с когото тя е живеела
Съдът освободи майката с мярка „подписка“, но остави за постоянно в ареста мъжа, с когото тя е живеела Видео: NOVA

Съдът освободи майката с мярка „подписка“, но остави за постоянно в ареста мъжа, с когото тя е живеела

Случаят на жестокост, упражнена над 5-годишно момченце от Пловдив, потресе цяла България и предизвика огромен отзвук в социалните мрежи. Детето е било обезобразено след побой от страна на мъжа, който живеел с майката. На места косата на детето е горена и липсва част от кожата на главата му. От прокуратурата в града съобщиха, че мъжът многократно е малтретирал детето физически и вербално. В петък вечерта Районният съд в Пловдив освободи майката с мярка „подписка“, но остави за постоянно в ареста приятеля ѝ. Биологичният баща на момченцето е бил в чужбина по време на насилието, но вече се е завърнал у нас.

Нараняванията са били страшни за толкова малко дете. Множество рани, вероятно нанесени в различни периоди от време. Не са лекувани, както твърдят обвиняемите. Липсват 15 кв. см кожа от главата на момчето. То е като скалпирано, колкото и да ми е тежко да кажа тази дума. Нараняването е много дълбоко”, каза адвокатът и особен защитник на детето Васил Попов, цитиран от NOVA.

По думите му вероятността подобна рана да се получи при изгаряне с гореща вода под душа, както твърдят майката и приятеля ѝ, е твърде малка. „Първоначалният вид на раната е променен, тъй като обвиняемите са опитали самолечение. Тепърва ще се прави обследване какъв е предметът, причинил нараняването”, посочи защитникът. Стана ясно, че детето е имало и следи от удари по лицето му.

Попов обясни, че състоянието на момченцето е „много особено”. „Детето беше разпитано в мое присъствие. То има заболяване от аутистичният спектър и комуникацията с него е трудна. Не дава ясни обяснения, но дава насоки. Дори и здраво дете на тази възраст, при този стрес, трудно ще даде конкретика”, подчерта адвокат Попов.

Днес момченцето ще бъде оперирано и ще му бъде направена пластика на главата заради липсващата кожа. „То е хоспитализирано и е под социална услуга на Център за временно настаняване. Надяваме се да бъде разрешено на бащата да остане при детето след операцията. Очакваме да видим и каква ще бъде мярката за закрила на социалните, тъй като се опасявам от някои не толкова правилни действия. Да се надяваме, че няма да ограничат бащата от контакт с детето, тъй като няма данни той да е демонстрирал рисково поведение”, категоричен е защитникът.

Бащата е заявявал желание да се грижи за детето. „Това е явно от документите по развода. Спорът е бил кой да упражнява родителските права. Мисля, че на този етап никой нормален човек няма да върне детето на майка му”, подчерта Попов.

NOVA се свърза с Агенцията за социално подпомагане, откъдето посочиха, че от края на ноември детето не е посещавало детската градина, в която е било записано. В отдел „Закрила на детето” не са постъпвали сигнали за самото момченце.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    На такива ......
    И резеш, и резеш, и резеш. Егати изродите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари