Извадиха тумор от главата на мъж през носа

0
Уникална ендоскопска операция на един от най-силно кървящите тумори на носната кухина извършиха днес в Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“
Уникална ендоскопска операция на един от най-силно кървящите тумори на носната кухина извършиха днес в Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“

Уникална ендоскопска операция на един от най-силно кървящите тумори на носната кухина, наречен ангиофибром, извършиха днес в Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“.

Туморът е бил с размери 7.5 см дължина и 3.5 см широчина. Заемал е цялата носна кухина и е слизал назад към устната кухина, като е избутвал носната преграда и синусите. Това съобщи проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на здравното заведение и ръководител на Катедра по УНГ болести в Медицински университет – Пловдив, предаде Марица.

Пациентът, 42-годишен мъж, е бил с дългогодишни оплаквания от затруднено носно дишане, намалено обоняние и периодично кръвотечение от носа. Диагностициран е в друга клиника в страната, доказан е видът на тумора, но поради силно кървене е насочен към Интегралния център, който е единственият у нас с подобна модерна апаратура за извършването на ендоскопската операция.

Операцията продължи близо 3 часа, в които постепенно бе намален обемът на тумора, откри се мястото, където е началото му – в задните отдели на носната кухина и се идентифицира основната артерия, която го захранва. Постепенно туморът беше освободен и беше изваден през носа”, обясни проф. Джамбазов.

След 48 часа тампоните ще бъдат махнати и пациентът ще бъде изписан. 

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари