Adidas превръща отпадъците от пластмаса в маратонки

0
Експертите прогнозират, че след 30 години в океаните ни ще има повече пластмаса, отколкото риба
Експертите прогнозират, че след 30 години в океаните ни ще има повече пластмаса, отколкото риба

Adidas прави над 400 милиона чифта обувки всяка година. Производството на толкова много обувки изисква много ресурси. Но постоянно създаването на нови материали не е добро за околната среда. Така Adidas се обръща към различен източник.

Експертите прогнозират, че след 30 години в океаните ни ще има повече пластмаса, отколкото риба. И едно проучване изчислява, че 90% от морските птици са консумирали някаква форма на пластмасови отпадъци. Всичкото това замърсяване по плажовете и в океана е вредно както за морския живот, така и за хората. Така Adidas се опитва да спре част от тази пластмаса, преди да стигне до океана. През 2015 г. Adidas си партнира с екологичната организация Parley for the Ocean. Тяхната цел? Да превърнат замърсяването на морето в спортно облекло. И те постигат огромен напредък, разказва Бизнесинсайдър.

През 2019 г. Adidas очаква да направи 11 милиона чифта обувки с рециклирана океанска пластмаса. Това е над два пъти повече от произведеното през 2018 г. 

Компанията за спортни стоки казва, че партньорството е попречило на 2810 тона пластмаса да достигне океаните. Но как се правят тези обувки?

Всичко започва на плажа. Parley и нейните партньори събират боклук от крайбрежните райони като Малдивите. След това отпадъците се сортират и рециклируемата пластмаса се изпраща в преработвателно предприятие на Adidas. Adidas използва пластмасови бутилки, които съдържат полиетилен терефталат или PET. Това, което не може да се използва, се изпраща в обичаъйните съоръжения за рециклиране.

Преработвателното предприятие смачква, измива и дехидратира отпадъците, не оставяйки нищо друго освен малки пластмасови люспи. Люспите се нагряват, изсушават и охлаждат, след което се нарязват на малки гранули от смола. Обикновено полиестерът се произвежда от петрол. Но Adidas стопява тези пелети, за да създаде нишка, която се превръща в нещо, наричано ​​Ocean Plastic - форма на полиестерна прежда. 

Adidas използва Ocean Plastic за оформяне на горните части на обувки и дрехи като потници. Всеки елемент от колекцията Parley е направен от най-малко 75% прихванат морски боклук. И все още отговаря на същите стандарти за производителност и комфорт на другите обувки на Adidas. Рециклираният полиестер използва по-малко вода и по-малко химикали и помага да се предотврати замърсяването с пластмаса.

Целта на Adidas е да замени целия необработен полиестер с рециклиран полиестер до 2024 г. В момента повече от 40% от облеклото на Adidas използва рециклиран полиестер. Може би сте виждали рециклирани спортни дрехи на Adidas, без дори да сте забелязали това. Облекло, направено с Ocean Plastic, се използва в колежа по футбол, бейзбол, NHL, Australian Open и др. Но това не премахва изцяло замърсяването с пластмаса. Прането на полиестерни дрехи може да създаде микрофибър, който отново да се окаже в океана.

Затова Adidas предлага клиентите да перат дрехите си по-рядко, да използват студена вода и напълно да пълнят машината всеки път.

Но това е само първата стъпка. Adidas също така разработва 100% рециклируема обувка, наречена Futurecraft Loop. Тази обувка е направена така, че да бъде отново използвана. Защото може да бъде върната и преработена така, че да се направи чисто нов чифт.

Очаква се Futurecraft Loop да бъде наличен през 2021 година.

С помощта на Parley for the Oceans, Adidas използва лесно достъпни материали за производството на нови продукти. Което е голяма стъпка към устойчиво бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари