A1: Планираната сделка на United Group за Булсатком е в разрез с пазарните правила за лоялна конкуренция

2
Нейното одобрение може да доведе до безпрецедентна концентрация на пазарно и медийно влияние
Нейното одобрение може да доведе до безпрецедентна концентрация на пазарно и медийно влияние

Планираната сделка на United Group за Булсатком е недопустимо арогантна и в разрез с пазарните правила за лоялна конкуренция

Нейното одобрение може да доведе до безпрецедентна концентрация на пазарно и медийно влияние

Обявеното на 9.11.2023 г. намерение от собственика на United Group за придобиване на Булсатком официално потвърждава схемата, за която А1 и други пазарни играчи сигнализираха още в края на миналата година. Тогава предупредихме публично, че Виваком ще се опита да погълне Булсатком от настоящия му собственик, който го е купил със заем от United Group.

Ако сделката бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), ще се създаде безпрецедентна концентрация на медийния пазар и на този на телекомуникационни услуги, след като United Group вече е собственик на най-голямата медийна група Нова Броудкастинг Груп. Потенциалното придобиване на един от водещите оператори на платена телевизия ще доведе до господстващо положение с контрол както на безплатното и платено ТВ съдържание, така и на неговото разпространение, което поставя в риск свободния избор на потребителите на доставчик на ТВ, интернет и медийно съдържание.

Изумени сме от начина, по който Виваком прави пореден опит за консолидация на пазара, независимо, че КЗК и съдът неколкократно блокират техни придобивания на телекомуникационни оператори. През 2022 г. собственикът на Виваком (United Group) се опита да купи Булсатком чрез подставено лице, предоставяйки му заем в пълния размер на цената на компанията. Въпреки всички сигнали от пазара и медиите, United Group публично отрече да има такива намерения. От самото начало беше ясно, че United Group използва поредица от трансакции като параван, за да прикрие планираното придобиване на пряк контрол над Булсатком и да избегне проблемите с регулаторното одобрение на сделката. След подадените сигнали КЗК започна проверка, която още няма резултати. Анонсът за потенциална сделка на United Group e зле прикрит опит да се потули пропуска им да нотифицират КЗК още през 2022 г. и така да избегнат потенциални глоби от Комисията в огромен размер.

За съжаление нерешителното поведение на българските институции прераства в реална заплаха за пазарните правила за лоялна конкуренция. Ако обявената сделка за Булсатком бъде одобрена, Виваком ще получи доминираща позиция на пазара на ТВ (60%) и интернет (40%) услуги чрез серия от съмнителни бизнес операции, което ще ощети крайните потребители и пазарната конкуренция.

Апелираме за незабавна и адекватна намеса на регулатора, която да даде ясен сигнал към инвеститорите и пазара, че правилата важат за всички играчи и се насърчава честната конкуренция. Ние ще обжалваме и ще продължим да сезираме за случващото се компетентните български и европейски институции.

За да може всеки сам да проследи основните операции по опитите за придобиване на Булсатком и да прецени как тя ще се отрази на развитието на пазара, цените, иновациите и на него самия като потребител, сме представили информацията в инфографика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    LOL
    А1 (Ментел) са най-големите мошенници и измамници от началото на прехода. При положение, че години наред бяха абсолютен монополист и се възползваха като извиваха ръцете на бедния народ с най-високите цени в Европа, като им преподписваха договори, като им надписваха сметки, минути и какво ли не... Когато и да ви ударят все ще е късно. И в момента сте абсолютно същите мошенници като едно време. При подписан двегодишен договор ми звънят през 3 месеца да ме зарибяват за нов договор под предтекст, че договора ми скоро изтичал скоро. "Разговора се записва. Договора ви изтича скоро". Поглеждам срока - остава година и половина. Поне на всеки 3 месеца ми звънят тия дебили да ме убеждават да преподписвам с лъжата, че ми изтичал скоро договора. Нагли мошенници и лъжци! При мен номерата ви не минават, ама чувам от приятели, че успешно ги прилагате при родителите ни особенно с частта с "безплатните устройства", които включват още една месечна абонаментна такса която премълчавате. Дано да ви изгърбят максимално и да ви изритат окончателно в топките!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари