9 фирми са глобени за незаконно обогатяване

0
Прокуратурата отчита близо хиляда души осъдени за данъчни престъпления
Прокуратурата отчита близо хиляда души осъдени за данъчни престъпления

Девет фирми са глобени за незаконно забогатяване по искане на прокуратурата, става ясно от отчета й за 2017 г.

Наложените санкции са основно за данъчни престъпления и са за общо 670 988.47 лв.

Процедурата е по Закона за административните нарушения и наказания, когато ръководителите на търговските дружества са разследвани за ред престъпления - данъчни, тероризъм, отвличания, длъжностни и др., пише вестник Сега.

За 2017 г. прокуратурата отчита близо 1000 души осъдени и над 4200 разследвания за данъчни престъпления но фирмите са едва 9. Сравнено с предходните две години прокурорските предложения за санкциониране на търговски дружества намаляват. През 2017 г. са 18 за над 1.6 млн. лв. неправомерна облага. През 2015 г. предложенията са били 25, следващата година - 26.

Миналата седмица по искане на спецпрокуратурата съдът наложи санкция от 401 хил. лв. на фирма, обогатила се от престъпна дейност през 2009 г. От държавното обвинение не съобщиха името й, но информираха, че санкцията е наложена на първа инстанция от Окръжния съд в Кюстендил на 19 март и е потвърдена от апелативните магистрати в София на 29 май. 

В електронното деловодство на кюстендилския съд на 19 март е постановено само едно решение по тази процедура. Ответник по него е "Круп дийл транс 7805" ЕООД. От мотивите към решението става ясно, че става въпрос за възстановен ДДС от фиктивна сделка. В решението на съда санкцията е посочена със звездички, но се разбира, че прокуратурата е настоявала за глоба от 500 хил. лв.

ПРОТАКАНЕ

По случая през 2009 г. е образувано и разследване за организирана престъпна група за данъчни измами. Не се съобщава какво се е случило с наказателното дело, но от съдебното решение за санкцията става ясно, че през 2016 г. в Софийския градски съд срещу трима души е внесен обвинителен акт. Процесът още виси пред първата инстанция. Първото заседание е било през юли 2016 г. След това процесът е отлаган много пъти, включително и заради неявяване на съдебните заседатели. Поредното заседание е насрочено за 4 юли.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари