800 лева премия за нов служител

0
Борбата за кадри в някои сектори у нас стана толкова ожесточена, че работодателите са принудени да прибягват до необичайни трикове
Борбата за кадри в някои сектори у нас стана толкова ожесточена, че работодателите са принудени да прибягват до необичайни трикове

Глад за кадри накара шефове на компании да дават бонус, ако служителят им докара ново попълнение във фирмата.

Премиите са между 300 и 800 лв. Повече се плаща за привлечен ИТ специалист или счетоводител с два перфектни чужди езика.

Борбата за кадри в някои сектори у нас стана толкова ожесточена, че работодателите са принудени да прибягват до необичайни трикове за привличане на нови служители. В аутсорсинг индустрията, която набира мощна скорост през последните години, в някои компании се плащат бонуси на всеки работещ, довел нов човек, пише Стандарт нюз

От 300 до 800 лв. варира паричният стимул, ако докараш попълнение във фирмата, ако остане на работа поне 6 месеца. Размерът на сумата зависи от езиците, които знае новакът. По-голяма е премията за редките езици като финландски, датски, норвежки, шведски. Повече се плаща и за привлечен ИТ специалист или счетоводител с два перфектни чужди езика.

Въпреки доброто за българските стандарти заплащане аутсорсингът трудно набира необходимия персонал. Причината - годишно секторът расте средно с над 20%, а някои компании - с над 50%. Компаниите в BPO индустрията (business prоcess outsorcing) са над 50. Заетите в тях са близо 40 000 - пет пъти повече отпреди четири години. За този период с около 50% са скочили стартовите заплати за позиции, за които не се изисква висше образование, и те вече са около 1600-1700 лв.

"50% от хората ги наемаме чрез препоръка от наши служители", казват от аутсорсинг компанията Тelus International Europe. От своите два офиса в София и един в Пловдив тя обслужва около 50 корпоративни клиента по цял свят с различни бизнеси - телекомуникации и технологии, електронна търговия и логистика, туризъм, финансови услуги, гейминг индустрия, фармация.

Започнала през 2012 г. с 840 души персонал, днес фирмата има 2000 служители в България, а до края на 2015 г. планира да наеме още 500. "До 2020 г. плановете ни за разрастване включват служителите ни в България да са 10 000 души", казва Ксавие Марсенак, президент на компанията.

От Telus обясняват, че при наетите с препоръки от работещи в компанията има по-слабо текучество. Вероятно и защото в един разговор между приятели или познати хората получават по-пълна информация за добрите и лошите страни на работата и са по-подготвени какво да очакват, обясняват от компанията.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари