8 начина да подготвите кучето си за вашето бебе

0
Правилното обучение на вашето куче ще даде страхотни резултати
Правилното обучение на вашето куче ще даде страхотни резултати

Правилното обучение на вашето куче ще даде страхотни резултати и то ще се разбира отлично с вашето бебе, пише КРОСС.

Това обучение трябва да започне от рано, далеч преди самото раждане. Може да започнете веднага след като разберете за бременността. Предлагаме ви 9 полезни съвета, които ще ви помогнат много в това начинание:

1. Оценете поведението на кучето си - изследвайте поведението на кучето, за да определите дали изпитва някакви проблеми, свързани със страх или агресия. Вижте как реагира, когато някой се приближава до неговите играчки, легло или купичката с храна. 
Следете дали животното е особено чувствително, когато около него има малки деца. Как реагира, когато някой започне да дърпа ушите или опашката му? Ако сте свидетели на някакво подозрително поведение се обърнете към професионален дресьор на кучета или потърсете ветеринаря за съвет.

2. Предварително научете кучето на подходящите маниери - повечето кучета обичат да скачат, но това може да се окаже много опасно, когато около тях има малко бебе. За да се избегнат неприятни инциденти да стои спокойно по команда и да се качва на мебелите само когато го поканите. Разходката едновременно с бебешка количка и куче на каишка е доста сложно начинание, затова започнете да упражнявате тази дейност преди да се роди бебето. Опитайте се да научите кучето на командите „остави" и „пусни", за да оставя веднага предмети свързани с бебето, които са се оказали в устата на кучето.

3. Вземете някои предпазни мерки - постепенно отучете кучето от навика да спи в леглото ви, особено ако кошарата с бебето е разположена в близост до него. Създайте място от къщата, в което кучето да се чувства удобно и където да го държите, когато не можете да наблюдавате действията му. Дръжте храната и водата на кучето на по-закътани места в къщата.

4. Баланса е от съществено значение - не позволявайте привързаността ви към кучето да ви тласне към обръщането на прекалено голямо внимание. Трябва да показвате на кучето, че ви е грижа за него, но същевременно трябва и да го научите на независимост. По този начин то ще си намери с какво да се занимава, докато вие се грижите за бебето. Запасете се с повече играчки за дъвчене, които да поддържат интереса му, защото със сигурност ще имате по-малко време за него след раждането.

5. Запознайте кучето с това как изглежда и звучи едно новородено бебе - вземете кукла, която имитира бебешки звуци и прекарайте известно време с кучето. Поставете необходимите граници и научете кучето как да се държи, когато бебето е наоколо. То трябва да остане спокойно и да не вдига шум, когато бебето плаче или спи. Подайте му да подуши някаква пелена, след което му дайте любимото лакомство. Тренирайте това известно време и в крайна сметка кучето ще започне да свързва бебето с нещо положително.

6. Планирайте добре представянето на бебето - запознайте кучето с бебето в неутрална обстановка. Изкарайте кучето навън и го запознайте с бебето преди да влезете в дома. Ако кучето стане прекалено развълнувано започнете да използвате командите „седни" или „легни". Позволете му да подуши бебето и му дайте голямо лакомство, ако се държи прилично.

7. Не оставяйте бебето без надзор - кучето може да нарани без да иска бебето, ако го оставите без надзор. Внимателно следете всички взаимодействия между него и бебето и дръжте кучето затворено, когато не сте в състояние да упражнявате надзор.

8. Научете вашето бебе - накрая трябва да научите бебето как да се държи около кучето. Това зависи най-вече от вашите собствени действия. Например - избягвайте да потупвате главата на кучето или да дърпате ушите му, когато бебето е наоколо.

;

Източник: Агенция Кросс
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари