8 храни, които никога не бива да даваме на котката си

4
Списък с храните, които вашето коте никога не трябва да докосва
Списък с храните, които вашето коте никога не трябва да докосва

Списък с храните, които вашето коте никога не трябва да докосва

За разлика от кучетата, които могат да ядат почти всичко, котките са месоядни по природа с придирчиви храносмилателни системи. Кучешкият храносмилателен тракт е, подобно на човешкия, шест пъти по-дълъг от тялото му, но храносмилателният тракт на котката е с една трета по-къс (само четири пъти дължината на тялото му). пише actualno.com.

Той е предназначен за ефективно извличане на хранителни вещества от месото, но също така може да усвоява въглехидрати, мазнини и протеини от определени растения. Отвъд токсичните домашни и дворни растения като лилии, коледна звезда и алое, има много ежедневни храни, които могат да причинят вреда или дискомфорт на котките.

Ето списък с храните, които вашето коте никога не трябва да докосва.

Сурово месо

Въпреки че котките ядат месо, те трябва да консумират изцяло котешка храна или добре сготвени, неподправени постни протеини, без кости, хрумки или други парченца, които биха могли да представляват опасност от задавяне. Суровото месо крие същите рискове от заболяване за котките, както и за хората, и като се има предвид техният размер, е необходимо много по-малко, за да се разболеят.

Мляко или млечни продукти

Противно на общоприетото схващане, котките не трябва да консумират мляко или сирене. Те не понасят лактоза и дори малко мляко може да им причини диария и стомашно разстройство.

Консерва риба тон

Всички видове рибни консерви представляват рискове за котките. Високата концентрация на живак може да доведе до неврологични разстройства с течение на времето.

Чесън и лук

Макар че хората могат да харесват месото си, приготвено с тези ароматни зеленчуци, те всъщност са изключително опасни за котки и кучета. Увреждат червените кръвни клетки и да причинят анемия.

Шоколад

Котките не могат да усетят вкуса на сладкиши. Но шоколадът – дори в малки количества – е потенциално фатален. Два химикала, теобромин и кофеин, се натрупват бързо в животните, излагайки ги на риск от отравяне.

Грозде и стафиди

Експертите не са сигурни какво точно причинява вреда на животните, но дори малко количество грозде или стафиди (включително сок, печени продукти и вино) може да бъде токсично и да причини бъбречна недостатъчност както при котки, така и при кучета.

Ксилитол

Този несмилаем изкуствен подсладител, който се намира в дъвката и пастата за зъби, може да причини чернодробна недостатъчност, ако се погълне.

Други нездравословни храни

Преработените храни, с техните излишни мазнини, захар и/или сол, нямат място в диетата на котката. Дори ако дадена храна е „безопасна“ за котки, котката ви може да има неприятна реакция при яденето й. Устоявайте на желанието да допълните менюто на вашия любимец с някои „лакомства“ и вашият домашен любимец ще ви обича също толкова – и ще остане по-здрав.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари