700 000 ученици и учители ще се обучават по медийна грамотност

0
Медийна грамотност е способността да се открива, да се идентифицира, да се оценява и да се създава медийно съдържание, обясни Иглика Иванова
Медийна грамотност е способността да се открива, да се идентифицира, да се оценява и да се създава медийно съдържание, обясни Иглика Иванова

Медийна грамотност е способността да се открива, да се идентифицира, да се оценява и да се създава медийно съдържание, обясни Иглика Иванова

700 000 ученици и учители ще се обучават по медийна грамотност. Инициативата е на „Коалиция за медийна грамотност”.

„По-скоро говорим за развитието на едно осъзнаване на значението за медийна грамотност като част от ограмотяването на учениците и не само на учениците, а на гражданите от всички възрасти. Уроци за развиване на медийна грамотност съществуват от доста време, създават ги преподаватели, с които сме работили”, коментира в ефира на NOVA Иглика Иванова, член на УС на коалицията за медийна грамотност.

Една част от хората свързват медийната грамотност с грамотността на журналистите или на самите медии. „Но всъщност медийна грамотност е способността да се открива, да се идентифицира, да се оценява и да се създава, да се общува чрез медийно съдържание”, обясни още Иглика Иванова.

Това включва всички видове медийно съдържание и текстове от програмите на телевизиите, киното, документалистиката, публикациите в социалните медии. „Това са безкрайно много форми на медийно съдържание, разбирането на медийните ефекти, разбирането, че всички медии са конструирани. Някой създава съобщението им, има някаква цел когато пренася, това са най-общо щрихите на медийната грамотност. А най-краткото определение в едно изречение е способността да се формулират и да се задават въпроси”, коментира още Иглика Иванова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    daskal
    "Медийна грамотност" е оксиморон.
  • 1
    2
    Ъъъъ, Ко?
    Медийна грамотност? Вие сериозно ли? Че то всяко дете е наясно, че една информация струва точно толкова, колкото източника и! И децата ни са изумително грамотни. Какви телевизии, какви радия пък намесихте?! За пари ли става дума? Обучение на 700 000 души ?!?! За цифрата става дума и децата ще я забележат. Ето, това е медийна НЕграмотност.
  • 1
    1
    фена на Путин
    Новата цензура по проект на САЩ чрез пипалата и като "америка за България". Докато не се изхвърли цялата агентура на посолството, плюс самото посолство на 100% тази държава ще изчезва.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари