7 факта, които може не знаете за Android

0
Android започна да покорява пазара на смартфоните при закупуването от Google
Android започна да покорява пазара на смартфоните при закупуването от Google

Android започна да покорява пазара на смартфоните при закупуването от Google. Въпреки че системата е известна най-вече при мобилните устройства, днес тя се използва при най-различни джаджи – смарт часовници, телевизори, настолни и лаптоп компютри и други. Google наскоро обяви, че следващата версия на Android ще бъде с кодовото име Marshmallow, което сигнализира за още по-интересни новъведения. Докато чакаме, събрахме седем факта, които може би не знаете за Android.

1. ANDROID НЕВИНАГИ Е БИЛ КРЪЩАВАН НА НЯКАКВО ЛАКОМСТВО

android-versions-from-cupcake-to-ice-cream-sandwich-2

Първата публична версия на Android е с обозначението 1.5 Cupcake. След това Google започна да кръщава следващите версии на системата с имена на лакомства, но през ранните периоди на разработка версиите за разработчици имат имена, кръщавани на роботи и андроиди – Astro Boy, Bender и дори R2-D2. След първата публична версия през 2008 г. Google решава да продължи традицията с именуване на различни десерти.

2. HONEYCOMB Е ЕДИНСТВЕНАТА ВЕРСИЯ НА ANDROID, КОЯТО НЕ Е ПРЕДНАЗНАЧЕНА ЗА СМАРТФОНИ

motorola-xoom

В началото на 2011 г. Google представи Android 3.0 Honeycomb, версия специално предназначена за таблети. Първото устройство, което бе удостоено с честта да има Honeycomb, бе Motorola Xoom. За съжаление тази версия на Android беше сериозно разкритикувана от експерти и от потребителите, за което Google се реваншира с пускането на Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Стратегията на Google се смени към разработване на единна система, която да поддържа добре едновременно устройства с малък и голям екран.

3. ANDROID РАЗПОЛАГА С НАД 1 МИЛИАРД АКТИВИРАНИ УСТРОЙСТВА

900-milion-android-activations1-billion-active-users-android

Android може да се похвали с наистина много активирани устройства. Според данни на главния изпълнителен директор Пичай, вече има над 1 милиард устройства, работещи със системата.

4. ANDROID РАЗПОЛАГА С ПОВЕЧЕ ПРИЛОЖЕНИЯ ОТ СВОИТЕ КОНКУРЕНТИ

google-play

Android Market последва Apple App Store и създаде хранилище за приложения. През 2012 г. приложението се ребрандира в Google Play и до момента то има над 1.5 милиона различни приложения. Това е и най-богатото хранилище за която и да е мобилна операционна система.

5. РАННИТЕ ANDROID СМАРФОНИ ИЗГЛЕЖДАХА ДОСТА РАЗЛИЧНО

SONY DSC

SONY DSC

HTC Dream беше един от най-известните смартфони в ранните дни на Android – с AZERTY клавиатура и 3.2-инчов сензорен екран. Но неговите предшественици бяха доста по-различни от това познато лице. Те изглеждаха много повече като Palm OS и BlackВerry устройства.

6. КОЙ СЪЗДАДЕ ЛОГОТО НА ANDROID

Android-bot

Подобно на софтуера, и роботчето на Android е под свободен лиценз. Графичният дизайнер Ирина Блок е отговорна за създаването на симпатичната пиктограма. Любопитно е, че андроидчето няма официално име, макар че разработчиците често го кръщават с краткото име „Andy“. Вътрешно Google се обръщат към него с името „Bugdroid”.

7. С ПОЯВАТА НА ANDROID, ЕРИК ШМИД НАПУСНА БОРДА НА ДИРЕКТОРИТЕ НА APPLE

google-chairman-schmidt-interview-1-billion-android-devices

Едва ли всички знаят, че бившия главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид е бил в борда на директорите на Apple. Няколко месеца след официалното обявяване на Android той напуска тази позиция. И в други случаи високопоставени лица и инженери са се местили от едната компания в другата. Но случаят с Ерик Шмид е най-известен и до голяма степен най-значим.

Източник: SMART NEWS
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари