65 години от първото телевизионно предаване в България

1
На 16 май 1953 година е осъществено първото телевизионно предаване – между две зали по кабел. Но реалното излъчване в ефира е на 1 май 1954 година
На 16 май 1953 година е осъществено първото телевизионно предаване – между две зали по кабел. Но реалното излъчване в ефира е на 1 май 1954 година Снимка: Радио Видин

65 години от първото телевизионно предаване в България и на Балканския полуостров и 60 години от създаването на Българската национална телевизия отбеляза Факултетът по телекомуникации към Техническия университет в София.

Като част от честването, което се проведе в Ректората на висшето учебно заведение, лаборатория по телевизия беше именувана на проф. инж. Кирил Тодоров Кирков, чиято е идеята за създаване на телевизия у нас.

„През 1951 година по инициатива на доц. Кирков започва разработването на телевизионен приемник в България. На 16 май 1953 година е осъществено първото телевизионно предаване – между две зали по кабел. Но реалното излъчване в ефира е на 1 май 1954 година."

Това каза в предаването „12+3“ доц. Румен Миронов, ръководител на катедра Радиокомуникация и видеотехнология в Техническия университет в София. Висшето училище е домакин на честванията на годишнината от първото телевизионно предаване у нас и на Балканите.

Доц. Миронов каза, че все още се пазят киномашината и няколко телевизора от онова време. Той припомни, че от 1954 година е имало реални излъчвания в София – всяка седмица по един час, а от 1956 година – два пъти седмично.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Последните тестове показаха, че 80% от софиянците са селопозитивни!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари