600 000 болни от рак остават без лечение?

0
Има реален риск 600 000 онкоболни в цялата страна да останат без така необходимото за живота им лечение
Има реален риск 600 000 онкоболни в цялата страна да останат без така необходимото за живота им лечение

Ако Министерството на здравеопазването не изтегли промяната за сливане или закриване на диспансери в проектозакона за лечебните заведения, то има реален риск 600 000 онкоболни в цялата страна да останат без така необходимото за живота им лечение. В пловдивския Комплексен онкологичен център (КОЦ)  диспансеризираните пациенти от цяла Южна България са около 60 000 души. Това заяви председателят на БЛС в КОЦ-Пловдив и началник на отделението по анестезиология и реанимация д-р Евгений Динев.

„Бе ни обяснено, че индивидуално ще се разглежда всеки диспансер и ще се взима отделно решение. Но след като законът му даде правото да слива или закрива, вие можете ли да гарантирате тези комисии какво ще решат? И всички знаем, че дяволът е в подробностите”, коментира д-р Динев. По думите му след закритите тричасови разговори преди дни в Пловдив с министър Петър Москов объркването е пълно. След срещата министър Москов обяви пред медиите, че КОЦ Пловдив ще се слее с друга болница под тепетата, но като запази своята юридическа самостоятелност. Целта е двете структури заедно да кандидатстват за финансиране по една пътека от Здравната каса.

„На мен не ми стана много ясно точно как ще става това. Значи ще си останем с отделни ръководства и отделно финансиране, а едната болница ще е държавна, а другата – общинска. Ами аз съвсем се обърках. Хем сливаме, пък си оставаме самостоятелни”, каза д-р Динев. Той попитал министъра защо се е заел с диспансерите и как така е видял, че те са основният проблем в разбитото българско здравеопазване.

Диспансерите са едно от малкото останали свестни неща в системата. Защо войната с диспансерите стана крайъгълният камък на реформата? То си има мениджърски принцип, че, когато нещо върви, не се пипа. Къде ни е проблемът на нас? Министърът не можа да ми отговори”, разказа още д-р Динев. На срещата лекарите от пловдивския онкодиспансер, представители на пациентски организации и синдикати са поставили искане министърът да изтегли предложението за съдбата на диспансерите.

„Той казва: „Ама то няма внесен закон. Върви обсъждане”. Попитах го дали имат проект и министър Москов потвърди. Казахме му, че искаме този текст за диспансерите да бъде оттеглен и той ни отговори: „Да, ама то върви обсъждане”. Значи, ето един омагьосан кръг, в който вие разбрахте ли каква е последната позиция?”, попита д-р Динев. Той уточни, че е останал с впечатлението, че министър Москов просто е искал да демонстрира желание за диалог, за да имал позиция в парламента при дебатите. „Ние си оставаме категорично в позиция на символични протести. Гражданската ни подписка вече надмина 10 000 души и в най-кратки срокове ще бъде внесена в Комисията по здравеопазване в парламента. Де факто докато не се види текстът на това, което се внася и това, което се обсъжда, ние трябва да останем в позиция на протест”, бе категоричен д-р Евгений Динев. По думите му пациентите на КОЦ Пловдив са доволни от полаганите за тях грижи. Колективът също е доволен, защото онкодиспансерът има добри финансово-лечебни резултати.

„Проблемът е от национално значение, защото това са 600 000 онкоболни в страната. Никой не е застрахован. Това касае всеки гражданин. При нас идват хора от Родопите, бедни хора. Работата ни има и социален аспект. Никой не им е взел една стотинка за нищо. Стараем се с всички сили хората да са доволни, но когато тръгне някой да търси кусури, винаги могат да се намерят такива”, заявиха с огорчение лекарите от пловдивския онкодиспансер.

Работещи в центъра заявиха, че ще продължат с протестите.

Със скандирания „Няма да отстъпим” работещи в Комплексния онкологичен център в Русе излязоха вчера на поредния си протест.С плакати в ръце те изразиха несъгласието си с намеренията за сливане на специализираните медицински центровете с многопрофилните болници. Д-р Бисер Начев обяви, че на извънредно заседание на общинската комисия по здравни дейности е приета декларация, в която се настоява за отпадане на текстовете от предложенията за промени в Закона за лечебните заведения, отнасящи се до обединяването на центровете за психично здраве и за онкологични заболявания, както и за оставането на Комплексния онкологичен център в Русе като самостоятелно общинско звено.

Начев каза още, че декларацията ще бъде внесена за разглеждане на предстоящата сесия на местния парламент и се очаква общинските съветници да я подкрепят.Русенските онколозите заявиха, че няма да отстъпят от исканията си и ще продължат с протестите.

Днес техни представители ще заминат за Шумен, за да подкрепят колегите си, които в 18 часа пред сградата на театъра също ще изразят несъгласието си с готвените промени.В края на миналата седмица работещите в Комплексния онкологичен център спряха протестите си след среща в петък в Русе със здравния министър д-р Петър Москов. Те ги подновиха отново този вторник, провокирани от развитието на ситуацията след разговорите. 

Пред медиците министърът обеща, че подходът при сливането на болниците ще бъде диференциран. Той каза също, че не може повече пациентът да се търкаля като футболна топка между болници, поликлиники и лични лекари. Москов даде пример с Комплексния онкологичен център и Многопрофилната болница в Русе, сградите на които са в съседство, но имат няколко дублиращи структури и отделения, а пациентите ту са изписвани, ту приемани от едното в другото лечебно заведение.

Източник: vNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари