6-годишно дете получи оферта за фалшив ваксинационен сертификат

1
Офертата дошла в мобилно приложение от непознат, който поискал 350 лева
Офертата дошла в мобилно приложение от непознат, който поискал 350 лева

Офертата дошла в мобилно приложение от непознат, който поискал 350 лева

Зъболекарка се оплака, че 6-годишния ѝ син получил оферта за ваксинационен сертификат, която пристигнала с СМС на мобилния му телефон. Офертата дошла в мобилно приложение от непознат. За услугата той поискал сумата от 350 лева.

"Получи съобщение по Вайбър от неизвестен номер за мен с предложение да се закупи сертификат ваксинационен за 350 лева. Предполагам, че имат все пак някаква база данни, от която взимат телефоните и евентуално имената", заяви д-р Велизара Николова.

При контакт с мъжа, той питал как е открит, какво работи кандидатът за сертификат и за какво ще се използва документа. Поискал снимка на лична карта и предварително заплащане, съобщава БНТ.

"- Точно колко и как става плащането?

- Предварително.

- Предварително?

- 350 лв е плащането, предварително се плаща, става за няколко дни".

Следва обещание, че седмица след плащането сертификатът ще бъде изпратен по пощата и уверение, че няма да има измама.

"Ще изпратя данни, на които да изпратите пари и до примерно до една работна седмица стават нещата, понеже няколко човека трябва да се съберат. Ако имате още някой познат също може да го пратите, за да стават по-бързо работите просто", казва той.

От телевизията се обръщат за коментар и към служебния министър на здравеопазването.

"Всички сигнали, които ние получаваме, ги изпращаме на прокуратурата. Възможно е в част от сигналите, които се подават просто да не са верни и да са злонамерени, затова моята препоръка към всички е имате ли такъв сигнал, изпращайте го на нас или директно на прокуратурата", заявява д-р Стойчо Кацаров на въпрос за мерките взети срещу издаването на неистински сертификати.

"Български лекарски съюз трябва да се самосезира много сериозно в това отношение. Всички знаем имена на лекари, които издават такива сертификати, факт е, че трудно се доказва това нещо", коментира д-р Велизара Николова.

От прокуратурата заявиха, че към 1 октомври са получени 15 сигнала за фалшиви сертификати и увериха, че ще бъдат безкомпромисни, ако те се окажат достоверни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари