Част от по-старите телефони няма да получат съобщение от BG-ALERT

0
Ако е включен телефона и е свързан с клетките на оператора, хората ще получат съобщение, обясни  главен комисар Александър Джартов
Ако е включен телефона и е свързан с клетките на оператора, хората ще получат съобщение, обясни главен комисар Александър Джартов Снимка: Пожарна безопасност и защита на населението / Facebook

Ако е включен телефона и е свързан с клетките на оператора, хората ще получат съобщение, обясни главен комисар Александър Джартов

За да може да се реализира ранно предупреждение, трябва да има данни и прогнози за някакво опасно явление. Системата не е напълно автоматизирана, затова крайното решение трябва да се вземе от компетентните органи. Това обясни в "Денят започва" по БНТ главен комисар Александър Джартов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР.

"В предупредителното съобщение може да се дадат препоръки по какъв начин да действат хората след като е настъпило бедствието. Включително и линк към сайта, където могат да научат повече информация.

Паника не трябва да се всява, взема се бързо решението и разпространението на съобщението става бързо. Ако е включен телефона и е свързан с клетките на оператора, хората ще получат съобщение. Част от по-старите телефони с по-стари операционни системи няма да получат съобщение", допълни Джартов.

Днес на територията на област Габрово ще се проведе тест на системата BG-ALERT.

В продължение на половин час - от 12:00 до 12:30 ч., ще бъде излъчвано съобщение, съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

Тестовете се извършват за проверка на техническата годност преди въвеждане в експлоатация на системата. Създаден е план-график на регионален принцип.

Ето и графикът, по който BG-ALERT ще направи проверка на системата, чрез изпращане на съобщения от 12:00 до 12:30 ч.

7 ноември - област Габрово

14 ноември - областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен

15 ноември - Велико Търново, Разград, Русе и Силистра

16 ноември - Варна, Добрич, Търговище и Шумен

21 ноември - Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол

22 ноември - Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област

23 ноември - Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково

29 ноември - национален тест в цялата страна

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Опит
    На нас ни се случи в Румъния. Предупредиха, че идва силна буря и да не се излиза до 7.30 без много голяма необходимост, а часът беше около 5.10 сутринта. Точно след 10 мин. настана ужас. Така че да, има полза.
  • 2
    1
    Отегчен
    Някой лапа колосални пари от тая глупотевини. Вият сирени, телеофони вибрират, настъпва нещо си. Е, и? В мазата ли да отида, на покрива ли да се кача ? Или да си налея една ракия?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари