6-часов работен ден и 4-дневна седмица във Финландия

27
Най-младата премиерка в света призовава за въвеждането на гъвкав работен график в цялата страна
Най-младата премиерка в света призовава за въвеждането на гъвкав работен график в цялата страна

Най-младата премиерка в света​ споделя, че успехът ѝ е резултат на усилена работа.

Сана Марин призовава за въвеждането на гъвкав работен график в цялата страна, който да включва 6-часов работен ден и 4 работни дни в седмицата, съобщи "Дейли мейл".

За Марин това е важно, тъй като редуцираното работно време ще позволи ще позволи на служителите да прекарват повече време със семействата си. Марин, която е майка, ръководи лявоцентристка коалиция с четири други партии, оглавявани от жени. Три от тях са под 35 години.

"Никога не съм мислил за възрастта или пола си. Водя се от причините, които ме вкараха в политиката", споделя Марин, цитирана от Idaho Reporter.

"4-дневна седмица и 6-часов работен ден. Защо това да не бъде следващата ни стъпка? Осем часа наистина ли са ни нужни? Мисля, че хората заслужават да прекарат повече време с близките си, с любимите хора, с хобитата си и други аспекти от живота си - като културата. Това може да бъде следващата стъпка в нашия трудов живот “, казва 34-годишната лидерка още докато е министър на транспорта.

Предложението бе приветствано от министърката на образованието и лидерка на съюза на радикалната левица Ли Андерсон.

"Важно е да се позволи на финландските граждани да работят по-малко. Това не е въпрос на управление в женски стил, а предложена възможност и спазване на обещания към избирателите", отбеляза Андерсон.

Предстоят да се открият политиките, чрез които редуцираният работен ден във Финландия да стане възможен.

В съседна Швеция, където шестчасов работен ден се прилага от 2015 г., резултатите показват, че служителите са по-щастливи, по-богати и по-продуктивни.

През ноември "Майкрософт" в Япония предприе смел ход в опит да подобри баланса между професионалния и личния живот на своите служители и въведе тридневен уикенд.

Резултатите бяха впечатляващи, показаха, че производителността се е повишила с 39,9%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари