57 общински избирателни комисии са предали протоколите си в ЦИК

1
Най-активни избиратели през вчерашния ден са били тези в град Роман
Най-активни избиратели през вчерашния ден са били тези в град Роман Видео: NOVA

Най-активни избиратели през вчерашния ден са били тези в град Роман

57 общински избирателни комисии са предали до тази сутрин своите протоколи в ЦИК

Официалните данни сочат, че към 16:00 часа вчера е регистрирана избирателна активност от 26,4%, предава NOVA. Това е с 8% повече от активността към същия час на първия тур.

Малко над 1 милион души са гласували вчера към 16:00 часа. Все още няма окончателни данни за целия ден.

Най-активни през вчерашния ден са били в Роман, където са гласували 78% от избирателите.

А най-слаб интерес към изборите са проявили в Русе - по-малко 16% от гласоподавателите в града са отишли до урните. В София активността се движи около средната за страната.

Всички секции отвориха навреме врати, всички близо 5900 машини заработиха. Това се случи дори в общините, в които нямаше ток поради силната буря предходната нощ. Там машините заработиха на батерии.

По-късно през деня някои машини започнаха да създават проблеми и да дефектират. В крайна деня техният брой достигна 60.

За София броят им е 17 и някъде около обяд се появиха предположения, че би могло машинният вот да бъде анулиран за територията на цялата столична община. Това обаче така и не се случи, тъй като става въпрос за 17 машини от над 1600 секции в столицата.

Какви бяха проблемите в секциите, които минаха на хартия? Там машините или не стартираха, или принтираха празна бюлетина, или бюлетина с избор, който гласоподавателят не е направил, или пък просто не принтираше нищо. Имаше проблеми с софтуера, със смарткартата, с ножа, който отрязва разписката.

Според фирмата-доставчик част от тези проблеми би могло да се дължат на хартията, която са поръчали от ЦИК. Тя била различна от хартията, която те самите са поръчали миналата година, когато по думите им такива проблеми не е имало. От ЦИК отрекоха това да е причината.

Около 45 са жалбите и сигналите за неявили се членове на секционни избирателни комисии.

Имаше, разбира се, отново сигнали за агитация, най-вече предимно в социалните мрежи.

Известни проблеми имаше и с печатите върху бюлетините и по-скоро неразбирането от страна на членове на комисиите по колко печата трябва да слагат на бюлетината, която излиза от машината и въобще трябва ли да има такива.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари