57 000 украински бежанци у нас ще трябва да бъдат разпределени по държавни бази

0
Държавата ще поеме транспорта по преместването на бежанците
Държавата ще поеме транспорта по преместването на бежанците Видео: NOVA

Плана на държавата разясни Красимира Величкова от щаба по въпросите с бежанците

"Над 57 000 украински бежанци са настанени към момента в хотели и за тяхната издръжка плаща държавата. Вече е започнал да се прави план, как да бъдат разселени по държавни и общински бази в цялата страна".

Това обясни в ефира на „Здравей, България” по NOVA Красимира Величкова, съветник на вицепремиера Калина Константинова и член на правителствения щаб по въпроса с бежанците.  

Оказва се обаче, че няма готов регистър с наличните бази, така че в момента тече паралелно обследване къде и какво има държавата и в какво състояние е то, обясни още Величкова.

Държавата ще поеме транспорта по преместването на бежанците.

Освен това се обмисля и как да бъдат настанени най-подходящо за тях. „Хората например с хронични заболявания да бъдат настанени в бази в големи градове, така че да имат достъп до здравеопазване”, обясни Величкова.   

По думите й вече около 95% от бежанците имат регистрация за временна закрила. Над 2500 вече са започнали работа на трудови договори.

„В момента Министерството на труда и социалната политика и Министерството на образованието разработиха критерий, така че да може по-бързо да бъдат създадени дневни центрове за децата. Така тези жени да започнат работа”, каза Величкова.

Относно хотелиерите, които са приютили бежанци, тя обясни, че до момента са изплатени 15 милиона лева." Някои хотелиери са получили по-малък процент, защото са подали некоректни данни", каза Величкова.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари