53 новозаразени с COVID-19

3
НА ЖИВО: Брифинг на Националния оперативен щаб
НА ЖИВО: Брифинг на Националния оперативен щаб

53 са потвърдените случаи на COVID-19 за последното денонощие у нас. От тях в болница са настанени 25 лица

Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг тази сутрин

За последните 24 часа са изследвани 1163 проби. Досега общо направените проби са почти 53 хиляди.

От новите случаи в София са 19, от които 12 са в домове на социални служби. 15 са амбулаторни. В Ямбол има 12 нови случаи, в Пазарджик и в Плевен – по 5.

Има един нов случай на заразно лице от медицинския персонал. Става въпрос за медицинска сестра от „Пирогов“. Общият брой на заразения медицински персонал наброява вече 192 души.

Общо 384 са излекуваните или 22%.

84 са общо починалите – 4,6% е смъртността у нас. Два са новите случаи на починали – мъж на 67 години във Велико Търново с придружаващи заболявания и мъж на 70 години в Ямбол, също с придружаващо заболяване.

353 са случаите настанени в болници, от които 38 са в интензивно отделение.

Лечението на болни от коронавирус за момента се прилага само във ВМА, защото там имат подходящите условия. Единият от пациентите, който е лекуван с плазма, е починал. Той е бил с редица съпътстващи тежки заболявания, като левкемия. Вторият пациент се чувства добре, вече е екстубиран, храни се и е контактен. „Той задържа добри стойности на кислородния анализ. Там вървят добре нещата“, обясни ген. Мутафчийски.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов заяви, че по-голямата част от изследваните за антитела в болницата имат такива и ако желаят могат да дарят кръв. Доц. Ангел Кунчев обясни, че използването на плазма ще се разшири след като заработи Центърът за трансфузионна хемателогия и неговите пет клона.

Проф. Мутафчийски коментира и възстановяването на трансплантациите.

„За трансплантациите в момента се изготвят протоколите и те вече са завършени. Пречките те да бъдат извършвани бяха липсата на изградени силни протоколи в условията на коронавирус. Сега те са изградени и могат да се възстановят трансплантациите. Ще се задействат след като се появи подходящ донор. Вече няма пречки“, каза той.

Изследванията в трите вида домове продължават. Там има над 15 хиляди домуващи без персонала. Очаква се то да продължи около седмица. Доц. Кунчев обясни, че към момента 80 домуващи и 30 души персонал са с коронавирус. Те са концентрирани във Видинско. При повечето изследвания в домовете за възрастни хора няма положителни проби или са само сред персонала.

„Правим всичко възможно там да сведем инфекцията до минимум и техните контакти с външния свят. След болниците и завръщащите се граждани от чужбина, домовете се оформят като следващо огнище“, каза доц. Кунчев.

В „Пирогов“ има 48 заразени медици, 7 вече са излекувани, очаква се други 13 да се възстановят до края на седмицата. Проф. Балтов обясни, че „Пирогов“ е болница със свободен достъп, където има много спешни случаи и те изискват да бъдат настанени веднага, преди да бъдат изследвани. Разпространението на коронавирусът не е свързан със смесване.

През последните седмици има ръст на заболеваемостта от коронавируса.

„Имаме покачване на заболеваемостта, все още системата може да се справи с тази нарастваща заболеваемост“, призна проф. Мутафчийски и призова: „Гражданите трябва да проявят своята съвест и да носят маски в магазините, транспорта и всички затворени помещения, споменати в заповедта на министъра. Редовно се наблюдава нарушаване на тези изисквания, контролните органи трябва да си свършат работата“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари