5 вида риби, с които да не прекалявате

18
Не всички риби имат място на трапезата ни, а някои трябва да се избягват изобщо
Не всички риби имат място на трапезата ни, а някои трябва да се избягват изобщо

Не всички риби имат място на трапезата ни, а някои трябва да се избягват изобщо

Свикнали сме да си мислим, че рибата е много здравословен продукт, който трябва да бъде включен в нашата диета. Не всички риби обаче имат място на трапезата ни, а някои трябва да се избягват изобщо, пише Здравето.

Скумрия

В скумрията се съдържа много живак, който, уви, не се отделя, а се натрупва от човешкото тяло. Максималният прием на скумрия за възрастни е само 200 г на месец, за деца - 100 г. Атлантическата скумрия се счита за най-безопасната.

Риба тон

Не трябва да ядете много от тази риба по същата причина като скумрията - тя е с високо съдържание на живак. Освен това в естественото си местообитание тази риба е на ръба на изчезване, а тези, които се отглеждат във ферми в индустриални мащаби се хранят с различни лекарства за ускоряване на растежа (антибиотици, хормони). Възрастните могат да ядат само 100 г риба тон на месец, а на децата изобщо не трябва да им се дава от тази риба.

Тилапия

Малко са полезните мастни киселини, които човешкото тяло може да получи от този вид риба. Но в нея има много “вредни” мазнини, които допринасят за натрупването на холестерол. Тилапията е особено вредна за страдащите от алергии, както и за хора със сърдечни заболявания, астма и артрит.

Змиорка

Поради високото си съдържание на мастна тъкан тази риба буквално абсорбира всички вредни продукти от индустрията, които попадат във водата. Общо на месец могат да се ядат само 300 г змиорка за възрастни и 200 г за деца.

Пангасиус

Пангасиус се появява на нашите рафтове предимно от Виетнам. Там тази риба се лови в една от най-замърсените реки в света - Меконг. В допълнение към високите нива на живак месото от пангасиус съдържа канцерогени - нитрофуразон и полифосфати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Кошчей
    Тези нормални ли са? Този преписвач е за -1. Това ако е така значи пилешко по 10 гр. ,а за децата по 5 гр. на месец.От изброените риби единствено пангасиуса се отглежда изкуствено в сладки.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари