5 ценни умения на успешния разработчик на софтуер

0
Професионалистите, които постоянно търсят как да се учат и доразвиват, имат най-много шансове за успех
Професионалистите, които постоянно търсят как да се учат и доразвиват, имат най-много шансове за успех Снимка: iStock

Професионалистите, които постоянно търсят как да се учат и доразвиват, имат най-много шансове за успех

Разработчиците на софтуер са изключително търсени професионалисти, но някои се справят по-добре от други и това винаги извиква въпроса „с какво те са по-добри от останалите“. Има няколко характеристики, които им помагат както в работата, така и в личните проекти, гласи доклада за уменията на разработчиците на HackerRank, пише TechNews.

Изводите се базират на анкети сред повече от 39 000 специалисти. Някои от описаните навици са специфични за разработчиците, докато други могат да доведат до успех във всяка професия.

1. Владеене на няколко езика

Средно разработчиците знаят четири езика и казват, че искат да научат още четири, установи HackerRank. Това им дава голям тласък на пазара на труда, тъй като първите 25 компании във Fortune 500 разчитат на около четири различни езика, според друго скорошно проучване.

2. Жажда за учене

Повече от четвърт от анкетираните разработчици са написали първия си код преди да навършат 16 години. Но започването на млади години не е непременно показател за успех. Сред тези, които са се заловили с професията след 26-годишна възраст, 36% вече са старши разработчици или дори на по-високо ниво, установи HackerRank.

Самообучението е норма за разработчици от всички възрасти, според проучването: докато 67% от анкетираните разработчици имат образование в областта на компютърните науки, около 74% казват, че са поне частично „самоуки“.

Самообучението е основна част от това да бъдеш успешен разработчик“, се казва в доклада.

При избора какво да научите по-нататък, най-добрият ръководен принцип е да се фиксирате в една дисциплина и да научите съответните инструменти като средство за растеж. Инструментите винаги ще се променят. В крайна сметка, любопитството и истинският интерес към програмите трябва да подхранват стремежа за изучаване на нови средства и адаптиране към развиващия се технологичен пейзаж“.

3. Какво искат работодателите

Въпреки че изучаването на нови езици и умения може да даде предимство на разработчиците, също така е важно те да са информирани за това какво търсят работодателите. JavaScript, Java, Python, C++ и C остават най-търсените езици за програмиране във всички индустрии, според HackerRank. Докато AngularJS, Node.js, React, Spring и Django са най-търсените рамки, установи докладът.

4. Опитът е по-важен от образованието

Уменията за решаване на проблеми и т.нар. "меки умения" са най-често срещаната квалификация, която работодателите търсят у разработчиците. Тя е по-важна от владеенето на даден език за програмиране, отбелязва Tech Republic, позовавайки се на доклада. „Демонстрирането на „изчислително“ мислене или способността за разбиване на големи, сложни проблеми е също толкова ценно (ако не и по-ценно) от базовите технически умения, необходими за дадена работа“, се казва в доклада. 

Компаниите също ценят опита и портфолиото на разработчиците далеч повече от образованието и обученията, се отбелязва в доклада.

Това, което правите, е по-важно от всичко останало“, се казва в доклада. „Квалификациите, които като цяло подкрепят автобиографията, се нареждат най-ниско сред показателите, от които компаниите се интересуват“.

5. Осъзнаване какво се търси в работата

Докато много технологични компании се фокусират силно върху своите офис-удобства, разработчиците класират баланса между работата и личния живот като най-важния фактор, който търсят при работодателя, установи проучването. Второто най-важно нещо е професионалното израстване и ученето, а накрая – компенсацията. Офис-глезотиите са в най-долната част от списъка на важните неща.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари