5 плюса от отоплението на климатик

1
Отоплението на климатик е напълно адекватно решение, към което се обръщат вече хиляди хора у нас
Отоплението на климатик е напълно адекватно решение, към което се обръщат вече хиляди хора у нас

Отоплението на климатик е напълно адекватно решение, към което се обръщат вече хиляди хора у нас

Когато се спомене климатик, първосигналната асоциация почти неизменно ни отвежда в горещите месеци, когато имаме сериозна нужда от охлаждане и освежаване. Тези уреди ни вършат отлична работа през лятото, но можем ли да разчитаме на тя и през най-студения период от годината? Да, отоплението на климатик е напълно адекватно решение, към което се обръщат вече хиляди хора у нас, тъй като то носи своите несъмнени предимства.

Това обаче не означава, че използването на AC електроуред е удачно във всяка една ситуация. За да бъде оправдано и изгодно използването на кондиционери за поддържане на нормална стайна температура през зимата, трябва да бъдат изпълнени някои важни условия. Основното е да имаме качествена изолация на стените и на дограмите, за да не се получава прекалено голямо охлаждане от външния въздух през януари или февруари. Тогава уредът ще има затруднения да компенсира и няма да можем да използваме един от основните му плюсове, а именно:

Икономия на средства

Може и да сте чували оплаквания как отоплението на климатик излизало много скъпо, но това са общи приказки. Този метод на загряване и поддържане на температурата в помещенията може да коства много, когато не сме помислили за енергийната ефективност, но също така и да излезе доста по-изгодно от топленето на дърва, пелети, газ или други видове електроуреди.

За да постигнем икономия на средства през зимата, освен че трябва да имаме безупречна изолация и качествени дограми, трябва да се насочим и към адекватните за целта модели. Конвенционалните климатици от старото поколение изобщо не са подходящи през мразовитите месеци, те могат да охлаждат, но не и да топлят изгодно. Така или иначе тяхното присъствие на пазара се свива постоянно, а на преден план са инверторните и хиперинверторните уреди. Последният вариант гарантира най-съществена икономия при отопление на климатик, но все пак изисква и по-голяма първоначална инвестиция. Инверторните кондиционери също могат да се използват в зимни условия, но за да ни донесат желаната икономия, то е добре да забравим за ниския клас и да се насочим към средния или премиум сегмента.

Осигуряване на постоянна температура

Продължаваме темата за икономията, за която може да се говори и пише доста, с препоръката климатикът да не се изключва в студеното време. Така се осигурява по-ефективна работа на уреда. А по този начин се гарантира и постоянно температура в апартамента или в стаята, в която сме инсталирали AC устройство.

Да поддържаме градусите на едно и също ниво или при близки параметри е от голямо значение. Това допринася както за комфорта ни в рамките на жилищната среда или офиса, така и намалява риска от разболяване, което идва от големи температурни амплитуди.

По-чист въздух в стаята

Климатиците от високия клас не само допринасят за успешен контрол на температурата в помещението, но имат роля и за осигуряване и на по-здравословна среда. Качествените уреди могат и да пречистват въздуха, въпреки че това все пак не е даденост. А и за да сме сигурни, че от АС излиза чист въздух, трябва редовно да се почиства питата на климатика и да сме сигурни, че не е подложен на влиянието на твърде влажни условия.

Не ни трябват горива или материал за горене

Това също е значителен плюс. Трябва ни само ток и да няма прекъсване на електроподаването, друго не ни интересува. Не ни притеснява дали трябва да вземем още 1-2 кубика дърва за зимата, или още няколко десетки килограма пелети. Не ни вълнува и цената на газа, а ако поставим този въпрос в контекста на актуалните проблеми - дали ще го има, или не. И не на последно място - не се налага да чистим, просто защото климатикът не цапа.

Гъвкави решения за различните помещения

Дори в рамките на един апартамент условията могат да варират значително между различните стаи. Не е задължително отоплението на климатик да покрива целия апартамент. Можем да използваме АС уред за топлене на 1-2 помещения, а в останалите да имаме друго решение. Ако имаме стая с ТЕЦ и друга, в която радиаторът е свален, то можем да монтираме климатик във втората, а за първата да разчитаме на топлофикация. И да направим сравнение къде получаваме в по-голяма степен желаната температура и къде се чувстваме по-добре. Именно тази гъвкавост ни дава възможност да оценим и другите плюсове на отоплението с климатик.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    До Лора
    Лорче, много си зле, от 8 години се отполяван с климатици и ефекта е много добър. За 115 кв. метра отопляема площ, 4 климатика, 2 бойлера, пералня, сушилня, съдомиялна машина, готварска печка - досега сметката не е превишила никога 350 лева. За тази зима не знам. Но да твърдиш, че климатикът не топли, категорично не е вярно, освен ако не е руски
  • -2
    2
    Лора
    Глупости,такъв студ е с тези климатици,те не топлят качествено,за охлаждане са!
  • 1
    1
    сащ е агресор
    Всичко това може би е точно така, но трябва да имаме електричество! Но заради българопродажницата меглена к*****унефа, заради сегашните американски шпиони/представители, доказаното и качествено във времето руско гориво за АЕЦ политически се заменя с неизследвано, с недоказано, с липса на яснота къде и на кого ще се предава използваното ядрено гориво/отпадък... След 1990 година България е пълна с американски шпиони в най-високите етажи на властта в България и оттогава България е смъртно зависима от агресора сащ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари