5 математически трика, които малко хора знаят

0

Математиката е сложна наука и в училище много мъчеше някои от нас.

Училището свърши, но математиката цял живот ще бъде с нас под една или друга форма. Има няколко лесни трика, които ни се искаше да знаем, когато бяхме ученици, сподели Actualno.

Освен, че са забавни, наистина помагат.

1. Ако намирате дробите за сложни опитайте този метод познат като „обратния Зоро”. Начертайте линия на от знаменателя към цялото число,  в този пример числата са 4 и 24. Трябва да сметнете колко пъти 4 се съдържа в 24 (6 пъти). След това начертайте линия към числителя, при нас числителя е 3. Умножаваме 6 по 3 и получаваме 18, което е окончателния отговор на въпроса.

2. Лесен начин, с който може да се умножава до 9 за нула време

3. Този метод е много лесен, стига да знаете как се процедира.  Напишете дробите един до друг, нарисувайте диагонално две крила, както е показано на снимката, за да образуват знака Х. Начертайте и две антенки на върха. Умножете цифрите на всяко крило и сложете отговора вътре в антенката. Следващата стъпка е да нарисувате тяло в долната част и умножете двете долни числа, напишете отговора в вътре.  В зависимост от това дали събирате или изваждате, изчислявате числата в антенките и преписвате долното число.

 

4. Лесен метод, с който може да определите какъв ден е била някоя дата (или ще бъде), без да ви е нужен календар

5. Как да смятаме лесно проценти. Да речем, че трябва да се остави бакшиш от 15%, ето един лесен начин как да се сметне.

Първо намираме 10% (т.е. разделяме числото на 10) . След това се добавя половината от тази стойност и отговорът е готов:

Например: 15% от 25 лв. = (10% от 25) + ((10% от 25) / 2)  = 2.50 лв.+ 1.25 лв. = 3.75 лв.

Източник: actualno
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари