46 нелегални емигранти и двама каналджии признаха вината си в Русе

1
Нелегалните емигранти са от Сирия, а каналджиите от Турция
Нелегалните емигранти са от Сирия, а каналджиите от Турция Снимка: poligraff

48 души застанаха на подсъдимата скамейка в Русе по дело за незаконно преминаване на границата и превеждането през нея на хора, без разрешение на граничните служители.

Нелегалните емигранти са от Сирия, а каналджиите от Турция. Първите са се явили с общ служебен адвокат от Русе, а за вторите е назначен друг, от колегията в Ямбол.

Освен за служебната защита, държавата ще плати и за преводачи на подсъдимите – един от и на арабски език и един от и на турски език. Те ще получат възнаграждението за труда си от бюджета на съда.

Единият от каналджите притежавал турски паспорт, а другият – турска лична карта. Нелегалните емигранти носели със себе си следните документи – повечето имали редовни сирийски лични карти, а други – сирийски паспорти, но имало и хора, които носели копия на такива. Един имал турско разрешително за работа, друг – сирийски пропуск за изпит за основно образование, трима били със заповеди за ПАМ, един иимал сирийска семейна книжка, друг пък сирийска военна книжка, а някои се подвизавали със сирийски шофьорски книжки.

За над 30 от нелегалните емигранти е посочено, че са неосъждани, но за останалите не са дадени данни за това в споразумението, което те сключили с прокуратурата. Двамата каналджии досега били неосъждани.

Тяхната възраст не е посочена, но за 29 от 46-те нелегални емигранти това е направено. В по-голямата си част те са млади мъже, родени след 1985 година – 20 души от 29-те, чиято възраст е дадена. Шестима били непълнолнолетни, а „най-старият“ от емигрантите е роден през 1970 г.

След залавянето им на 3 октомври 2014 г., всичките 48 правонарушители се признали за виновни и сключили споразумение с прокуратурата, в което било договорено наказанието им.

Нелегалните емигранти получили по 1 година условно, с 3 изпитателен срок и 300 лева глоба. От присъдите им е приспаднато времето, през което били задържани, а възпитателната работа с тях е възложена на Дирекция “Миграция” при МВР. Непълнолетните са осъдени на „обществено порицание“, като наказанието им ще бъде изпълнено чрез прочитането на присъдте по общинското радио „Русе“.

Двамата тираджии-канлджии, които укрили нелегалните емигранти в шофирания от тях ТИР, получили по-строги наказания – по 2 години ефективно, които ще се изтърпят в затворническо общежитие от открит тип, при първоначален общ режим. Те дължат и по 1 000 лева глоба.

Личните документи, дори и копията на такива, се връщат на хората, в които са открити.

Камионът, в който са били скрити чужденците, се връща на представител на турската фирма-собственик.

Одобреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда. 

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари