Тръгна литийното шествие от Бачковския манастир

0
Изнесоха чудотворната икона на Света Богородица
Изнесоха чудотворната икона на Света Богородица Видео: Euronews Bulgaria

Изнесоха чудотворната икона на Света Богородица

От Бачковския манастир по традиция, на втория ден на Великден, тръгна литийното шествие. На ръце беше изнесена чудотворната икона на Света Богородица, информира Euronews Bulgaria.

Богомолците ще извървяват с нея близо шест километра до местността „Клувията”, където преди стотици години е била открита и пренесена в светата обител. Според поверието силата на иконата е най-голяма точно на втория ден на Великден. Легендата разказва, че през 16. век е била открита от двама овчари. Тя е била скрита там, за да бъде спасена от турските набези и опожаряването на манастира.

Не секва потокът от поклонници, които идват да получат благословията на чудотворния образ, да споделят болката си и измолят защитата му. Стотици вярващи са пренощували миналата нощ в района на манастира, за да се включат в литийното шествие, което се води от игумена на манастира. В ранна сутрин по традиция се плете венецът от цветя, който се слага на иконата. След шествието цветята се раздават на миряните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари