4 мм грайфер ще ви спаси от глоба за липса на зимни гуми

0
Шофьорите масово тръгнаха да сменят гумите на колите си заради проверките на КАТ
Шофьорите масово тръгнаха да сменят гумите на колите си заради проверките на КАТ Видео: 24 часа

С падането на първия сняг невежи подвеждат българите за изискванията какви да са гумите. Заради смяната сервизи минават на денонощен режим, записват часове седмица по-рано.

Ако сте шофьор, за да не ви глоби КАТ, че гумите ви не съответстват на зимните условия, достатъчно е те да имат дълбочина на грайфера поне 4 мм.

“Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора, не по-малка или равна на 4 мм, през периода от 15 ноември до 1 март.” Това пише в член 139, ал. 4 от Закона за движение по пътищата, а глобата за нарушителите е 50 лв, пише 24 часа.

В същото време напоследък има много подвеждащи съобщения за изискванията какви да са гумите.

Шофьорите масово тръгнаха да сменят гумите на колите си заради проверките на КАТ и очакванията за снеговалеж вече не само в планините, а и на много места в страната.

Огромни опашки се извиха пред автосервизите в последните два-три дни. Някъде се чака по половин ден, а ако записвате час, сервизи запазват време за след седмица.

Миналата година по време на акция “Зима” са проверени 45 233 превозни средства и са открити 3613 нарушения. Най-честата причина за глоба е била загасени фарове - 1913 случая. За гуми с по-малък от 4 мм грайфер са “изгорели” 394 шофьори, а 90 са отнесли акт за неизмито стъкло. 19 колоездачи са санкционирани за проблеми с велосипедите си, обясни за “24 часа” шефът на Пътна полиция Росен Рапчев.

От 15.XI. се налага глоба в размер на 50 лв. на шофьори, които карат с гуми с грайфер под 4 мм.

Всесезонните гуми са хит в градовете

С навлизането на още съвременни технологии и изравняването на цените все по-търсени у нас са всесезонните гуми. Те вършат отлична работа, особено ако карате предимно в града на сравнително почистени от сняг и лед улици. Легално се спестяват нерви и пари.

Карането с летни гуми обаче в студеното време не е препоръчително, дори и да е сухо, защото студеният асфалт нарушава сцеплението два пъти, оттам спирането и стабилността. Глобалното затопляне прави всесезонните гуми все по-популярни и в световен мащаб. Немското издание Autobild съобщава, че през последните 2 г. броят на купувачите на всесезонни гуми за леки автомобили и кросоувъри в Германия се е увеличавал всяка година с 1 милион. От изданието прогнозират, че в 2023 г. с всесезонни гуми ще бъдат “обути” 15 млн. коли - почти 1/3 от германския автопарк.

От 60 до 285 лв. струват новите зимни гуми при най-малкия 15-инчов размер за градските автомобили и от 200 до 1700 лв. при 21-инчовите за големите кросоувъри и лимузини. Летните големи гуми започват от 155 лв. и стигат до 1600 лв. Най-евтините летни с 15-инчовия размер са около 45 лв., а най-скъпите - 1110 лв. Всесезонни от същия размер са от 65 до 350 лв.

По правило употребяваните гуми с грайфер над 4 мм стартират с цени от 20 лв. всяка и обикновено са на 2 пъти по-ниска цена. Все по-малко българи обаче избират този вариант заради риск от скрити дефекти.

Най-удобно е да съхранявате зимните гуми в специално оборудвани за целта халета, наречени “хотели за гуми”. На гумите се прави предварителен оглед, описване на характеристиките им (марка, модел, размер, степен на износеност) и данни за клиента, който ги оставя. Съставя се договор за отговорно съхранение. За 6 месеца в зависимост от размера цената за престой на комплект е 40-70 лева.

АПИ: Колите да са подготвени за зимни условия

Шофьорите, на които предстои пътуване в неделя, да тръгват с автомобили, подготвени за движение при зимни условия, съветват от Агенция “Пътна инфраструктура”.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри, посочват от АПИ.

На директорите на 28-те областни пътни управления е разпоредено да следят прогнозите по райони и да предприемат действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за заледявания. В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове са осигурени необходимите количества сол, пясък, луга и химически вещества.

Сервизите

Шофьорите, оставили подмяната на гумите за последния момент, сигнализират, че опашките пред сервизите са толкова големи, че им се налага да чакат с дни.

“За смяна се записват часове седмица по-рано, някои сервизи започват денонощен режим на работа, за да отговорят на търсенето”, показва допитване на “24 часа”. Симеон Николов, който държи столичен автосервиз, казва, че от началото на месеца работата се е увеличила много, но това се случвало всяка година с наближаването на проверките.

Сред алтернативите са паркинги, оборудвани с автомивка и услуга за смяна на гуми. Това разказва Христо Христов, който има такъв паркин, и допълва, че чакането е максимум ден-два.

Някои сервизи не записват часове. “Не може да имаме голяма опашка, да дойде някой с час и да накараме всички да чакат”, посочват оттам.

Собственикът на автосервиз Янко Маринов разказва, че им се налага да работят денонощно заради много работа, и допълва, че увеличението е от седмица.

Сняг ще поръси в неделя Западна България, повече - около 28.XI.

Започналото чувствително застудяване в събота е само предупреждение, че идва зима. След слаби превалявания от сняг днес и утре времето ще се установи облачно и хладно, но без екстремни студове. Същинската зима като по учебник - със снежна покривка, брулещ вятър и ниски температури, обикновено идва в края на ноември. Възможно е и тази година първите по-сериозни снеговалежи да паднат около 28-29-и, но атмосферата в момента е много динамична и не може да се направи сигурна по-дългосрочна прогноза. Това каза метеорологът Петър Янков, шеф на синоптичната компания TV-MET.

Очаква се още в неделя и в нощта срещу понеделник валежите от дъжд да преминат в сняг в западната половина от страната. Първият неустойчив снежец вероятно ще поръси и София, и други градове във високите полета. Покривка обаче ще се образува само в планините.

Срещу вторник валежите ще спрат, в сряда отново е възможен студен дъжд. На повечето места в страната температурите през деня до средата на седмицата ще са между 7 и 12 градуса.

В четвъртък ще паднат малко и времето ще се задържи хладно и облачно през почивните дни. В този период е възможно най-студено да е по Черноморието. 

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари