4 години родителите на Йоанна така и не разбират от какво е болно детето им

0
Само за ден момичето губи интерес към всичко около себе си
Само за ден момичето губи интерес към всичко около себе си

Родена в края на осмия месец с тегло едва 1,650 кг., Йоанна Симеонова прекарва първите си 40 дни в кувьоз.

Бори се заедно с лекарите, които се грижат за нея и месец и половина след раждането се прибира вкъщи с родителите си.

Йоанна вече е на 6 години. Обича пързалки, да плува и скача, да играе с кукли - като всички деца, само че не обича да си играе с други деца. Ежедневието ѝ също е по-различно. То преминава в провеждане на звукова и ABA (Ей Би Ей) терапии, посещения при логопед и други процедури.

До първата ѝ година тя имаше зрителен контакт, проходи и проговори, започна да казва по една-две думи. Единственият проблем беше, че не спираше да повръща заради непоносимост към глутен и казеин, но това разбрахме много по-късно. На година и три месеца обаче всичко се промени. За един ден изгуби зрителен контакт и интерес към всичко около себе си”, разказва майка ѝ Дияна.

Посещенията при логопед започват година по-късно. “Мислех си, че състоянието ѝ ще се оправи от само себе си, но това не се случи и започнахме да ходим при логопед”, споделя майката. За 2 години обаче резултатите, които постигат, са незначителни, а родителите не знаят какво точно се случва с дъщеря им, защото състоянието ѝ се променя изведнъж. След посещение в столичната МБАЛНП “Свети Наум”, на 4 г. Йоанна е диагностицирана със заболяване от аутистичния спектър. Допълнителни изследвания показват още, че детето има лаймска болест. Откриват и наличието на тежки метали - алуминий и живак, както и непоносимост към глутен и казеин.

Общото състояние на Йоанна е определено като генерализирано разстройство в развитието. Тя няма поведенчески проблеми, а само социални - не проявява интерес към хората около себе си, не желае да комуникира с тях, няма интереси, каквито имат децата на нейната възраст, оттам липсва и желанието ѝ да се учи.

Говорът ѝ също е на много ниско ниво - като на 3-годишно дете

След като разбират за заболяването, веднага започват звукова терапия, която правят и до днес - всеки ден по 30 мин. При нея се слуша музика под определени херцове, които стимулират мозъка. Терапията е помогнала много на Йоанна за говора, както и за развитие на грубата моторика, благодарение на което днес тя кара колело и скутер.

Лечението на детето преминава и през барокамера - помещение, в което се пуска кислород под налягане, което увеличава циркулацията му. Йоанна е родена с недостиг на кислород, заради неправилно функциониране на пъпната връв на майката и терапията ѝ повлиява добре. Притокът на кислород до мозъка спомага да се подобри говорът, както и помага за лечението на лаймската болест. “Ако знаехме и бяхме започнали с терапията още като се роди, сега щеше да е по-добре”, категорична е Дияна.

“Българската Коледа” помага на семейството от една година. Отпуснатите средства стигат за 4 месеца ABA терапия и логопед. Терапията е поведенческа. При нея се работи с неща, които детето обича, като го стимулират да развива своите способности.

“Когато имаш желание да правиш нещо и ти харесва, тогава го учиш много по-бързо. Например, когато детето иска някаква играчка, го карат да каже или направи нещо, за да я получи”, обяснява Дияна.

Така децата с аутизъм правят опити да се социализират, което иначе е извън техните интереси.

Слава Богу нещата много се подобриха. Дали е точно терапията, или съчетанието от всички неща, не знам, но има промяна. Благодарни сме на “БГ Коледа”. Използваме средствата основно за тази терапия, а тя ни помага много, защото е насочена към нуждите на детето”, изразява благодарността си майката.

Дияна също взема активно участие в лечението на дъщеря си. Вкъщи тя работи с нея чрез терапия, при която прави всичко, което е интересно за Йоанна. “Когато види, че и на теб са ти интересни същите неща, започва да те допуска до себе си, иначе не ти обръща никакво внимание”, разказва майката. Налага се тя да приготвя и храната на дъщеря си. Йоанна проявява непоносимост към определени храни, което е характерно за повечето деца с аутизъм. От година и половина детето е на безглутенова диета. В менюто ѝ липсват яйца, царевица, ориз, мляко, мая и всички пшенични продукти. За последните 6 м.

Йоанна е подобрила зрителния контакт, говора, концентрацията, вниманието и реакциите, забелязват терапевтите и майка ѝ. Сега се обръща, когато някой я викне, за разлика отпреди.

“Като има напредък, се обнадеждаваш, че нещата могат да се подобрят и това те стимулира да правиш всичко необходимо. Докато не заживееш с такова дете, не можеш да прецениш какъв е проблемът. Ако седнеш да играеш с него, то по никакъв начин не те допуска до себе си, обръща ти гръб и нищо не можеш да правиш с него. Това е тъжното в цялата работа - хем имаш дете, хем го нямаш. Безразличието е най-трудно за майката, която е чакала и искала детето си”, споделя Дияна.

Възстановяването е Божа работа. Има деца,които правят толкова много неща и се подобряват малко, а други ходят само на логопед и се оправят. Има тежки случаи, които се оправят, и леки, които не се променят. Всички терапии подобриха състоянието на Йоанна значително и днес лекарите го определят като лека форма от аутистичен спектър, а в началото беше между лек и среден”, обнадеждена е майка ѝ.

Въпреки че Коледа отмина, дарителската кампания продължава. С есемес на 1117 или обаждане на тел. 09001117 може да подкрепите всички нуждаещи се деца през цялата година.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари