4-дневна работна седмица срещу пълна заплата пробват в Испания

0
"Лудост", казват едни. Други виждат ползи за всички
"Лудост", казват едни. Други виждат ползи за всички

В Испания въвеждат експериментално четиридневна работна седмица: поне за една година 6000 испанци ще се трудят само четири дни в седмицата, срещу пълна заплата. "Лудост", казват едни. Други виждат ползи за всички.

Един от мозъците на проекта се казва Иниго Ерехон, лидер на малката лява партия "Мас Паис". Той вече от месеци настоява за въвеждането на четиридневна работна седмица, пише в материала си Дойче Веле. „В сравнение с другите европейски страни, в Испания хората имат едни от най-продължителните работни дни. В същото време производителността на труда тук не е особено висока“, обяснява той и пита: „Защо не опитаме да прекарваме по-малко време зад писалището и така да си освободим повече време за приятни неща?“.

Каква е целта на този проект?

Ерехон е внесъл предложението си за четиридневна работна седмица в испанския кабинет - и през есента то ще тръгне като пилотен проект. Около 6000 души, които работят в общо 200 средни и малки фирми, ще преминат на 4-дневна трудова седмица - и то поне за една година. През цялото това време те ще продължат да получават пълната си работна заплата.

Целта на този проект: фирмите да открият нови работни места. Ако петима души работят през седмицата по един ден по-малко, фирмата може да назначи още един човек на пълен работен ден. За целта испанската държава дава пари на фирмите, участващи в пилотния проект - говори се за около 50 милиона евро.

В държавния бюджет тези пари ги няма, но правителството възнамерява да използва средствата от помощния пакет на ЕС за борба срещу пандемията. Според Хуан Торес, професор по икономика в университета в Севиля, това не е кой знае каква драма: „Да, ще изхарчим пари за един експеримент, без да знаем дали той действително ще донесе нещо. Но разходите са обозрими“, казва икономистът. И подчертава, че финансирането на 4-дневната работна седмица не влиза в конкуренция с другите мерки от помощния пакет, тъй като струва съвсем малко.

Проф. Торес е убеден, че 4-дневната работна седмица ще създаде нови работни места. А Испания изпитва остра нужда от повече трудова заетост. През февруари броят на безработните скочи на над 4 милиона - за пръв път от близо пет години насам, когато страната още се бореше с последиците от тежката икономическа криза. А сега се бори срещу пандемията. „На пръв поглед това сякаш е най-лошият възможен момент за провеждането на такъв експеримент. Но всъщност е точно обратното. Защото кризата, предизвикана от коронавируса, ни принуждава да преосмисляме“, казва проф. Торес.

Лудост или шанс?

Пилотният проект се ръководи от експертна група, в която влизат представители на правителството, синдикатите и бизнеса. Специално бизнесът засега гледа критично на 4-дневната работна седмица. Една организация на предприемачите от провинция Арагон дори я нарича „лудост“. Според тези предприемачи, за да излезе Испания от кризата, трябва да се работи повече, а не по-малко.

Иниго Ерехон е на обратното мнение. „Нашият експеримент ще даде резултат, а това ще ни осигури възможността да подхванем дебат за условията на труд в Испания. Сигурен съм, че този проект ще спомогне в Испания да се работи по-добре. А от това полза ще имат всички“, казва Ерехон. И пояснява, че най-много ще спечелят младите хора, които най-често са принудени да работят по 10-11 часа на ден.

Под въпрос е обаче дали фирмите ще запазят 4-дневната работна седмица и след края на експеримента. Защото тогава държавните помощи ще отпаднат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари