85% от работодателите у нас смятат, че са компенсирали инфлацията

0
За 2024 година 67% от анкетираните работодатели възнамеряват да увеличат възнагражденията на служителите си
За 2024 година 67% от анкетираните работодатели възнамеряват да увеличат възнагражденията на служителите си Видео: bTV

Най-голям дял от представителите на бизнеса са увеличили заплатите, а 14 на сто - сумата за ваучери

По-голямата част от работодателите у нас са компенсирали инфлацията за 2023 година. Това става ясно от проучване на Българската стопанска камара, информира bTV.

15 на сто от анкетираните обаче не са успели да го направят, сочат данните. Нарастването на цените са компенсирали 85% от работодателите.

Най-голям дял от представителите на бизнеса са увеличили заплатите, а 14 на сто - сумата за ваучери. По-малък дял компенсират поскъпването с годишни или тримесечни бонуси.

По последни данни на Националния статистически институт годишната инфлация към октомври тази година е 5,8 %.

За 2022 година е била близо 17 на сто. Тогава също около 80% от работодателите посочиха, че са я компенсирали.

Усещат ли работещите това?

Както повечето домакинства, така и това на Велислав Спасов, който е управител на ресторант, е почувствало по-високите цени през последните 2 години.

Проблемът е, че заплатите не могат да растат с темпа на инфлацията“, казва той и допълва, че всяка година фирмата увеличава заплатите на база на годишната инфлация. Имат и бонуси.

Според собственика инфлацията е поредното предизвикателство от пандемията насам.

Пазарът много безмилостно отсява всеки колебаещ се в икономическо отношение ресторант. Ако ти не можеш да позволиш заплати, качествените работници си тръгват“, подчерта Станислав Раковски, собственик на ресторант.

Заради покачването на цените на храната, тока и други консумативи - в ресторанта са повишили и цените.

От Българската стопанска камара казват посочват, че конкуренцията на пазара е голяма. Затова и работодателите са принудени да увеличават заплатите, ако искат да задържат служителите си, но не всички успяват.

Имаме множество микро и малки предприятия с до трима заети - каквото се изкара, се разпределя. Някои работодатели изпитват трудности да се справят с вдигането на възнагражденията. Това са реалности, които са продиктувани и от бизнес средата."

За 2024 година 67% от анкетираните работодатели възнамеряват да увеличат възнагражденията на служителите си. Около една пета не предвиждат промяна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Киро не лъже
    Все повече българи получават компенсация в други страни.
  • 4
    1
    фена на Путин
    С какво ? С купони, за които не се дължат данъци и държавата е на огромна загуба. Вече дават по 200 лева в тази тоалетна хартия ? В нея няма ното ток, нито вода, (както горещо обещаваха) нито алкохол, нито цигари, само манджа на лидЕла и кауфланТа, вносен зеленчук и 10 г. месо внос. Това е "увеличението" което раздадоха. Спестиха данък, държавата го продуха, отново. Платиха на бачкера в тоалетна хартия. Опровергайте ме, педалофили и американолюбци, демократи и либерали.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари