350 000 коли на „Фолксваген” гният на огромни паркинги в САЩ

1
Американски съд постанови „Фолксваген” да изкупи обратно от собствениците всичките 482 000 коли с манипулиран софтуер
Американски съд постанови „Фолксваген” да изкупи обратно от собствениците всичките 482 000 коли с манипулиран софтуер Видео: bTV

Германската автомобилна компания беше принудена да изкупи от собствениците стотици хиляди автомобили с дизелов двигател заради скандала отпреди 3 години, когато беше уличена в манипулирането на данните за вредните емисии.

През есента на 2015 година беше разкрито, че автомобилният гигант е инсталирал таен софтуер, който отчита кога колата трябва да мине на технически преглед и занижава данните за вредните частици в десетки пъти, предаде bTV.

С такъв софтуер са били оборудвани 11 млн. автомобила, подадени по целия свят. Те са били произвеждани между 2009 и 2015 г. При останалите дизелови мотори на концерна подобна манипулация не е открита.

Американски съд постанови „Фолксваген” да изкупи обратно от собствениците всичките 482 000 коли с манипулиран софтуер. Компанията беше принудена да изплати и 4,3 млрд. долара глоби по три различни обвинения.

До средата на февруари компанията е платила повече от 7,4 млрд. долара, за да изкупи обратно около 350 хиляди продадени в САЩ дизелови автомобили.

„Фолксваген” разполага с 37 складови бази в САЩ.

Сред тях са затвореният крайградски футболен стадион в Детройт, бивша хартиена фабрика в Минесота и изоставено пустинно гробище край Викторвил, Калифорния.

"Тези автомобили се съхраняват там временно и се поддържат по начин, гарантиращ дългосрочната им оперативност и качество, така че те да могат да бъдат върнати на пазара, или да бъдат изнесени от страната, след като американските регулатори одобрят съответните промени в отделяните вредни газови емисии”, коментира пред Ройтерс говорител на американското подразделение на „Фолксваген”.

Фолксваген” трябва да изкупи или да ремонтира до юни 2019 година 85% от дизеловите превозни средства, продадени в САЩ, или компанията ще бъде изправена пред още по-високи глоби.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари