35 години от масовия протест за чист въздух в Русе

1
Иво Пазарджиев направи емоционален коментар по болната за всички русенци тема
Иво Пазарджиев направи емоционален коментар по болната за всички русенци тема Снимка: Общински съвет

Иво Пазарджиев направи емоционален коментар по болната за всички русенци тема

Председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев изрази своето отношение по темата за чистия въздух в Русе и годините на борба на русенци, които вече 35 години отстояват правото си да дишат, съобщиха от Общинския съвет.

Днес се навършват 35 години от масовия протест, организиран през 1987 г. на площад „Свобода“ в Русе, което стана повод Пазарджиев да напише в личния си профил следното:

На днешния 28 септември ми се иска да намеря правилния начин, по който да изразя емоцията си по отношение на събитието, случило се преди 35 години. Именно днес. В Русе.

Ако направим кратка ретроспекция на събитията от изминалите години, едва ли разликата със СЕГА ще бъде много голяма.

Позволете ми да ви припомня, че през 1987 г. над 500 души излизат на протест на централния площад „Свобода“. Те протестират срещу безумието от хлорните отрови, идващи от Румъния в града ни. Едни от най-смелите сред протестиращите държат в ръцете си лозунги с надписи: „Мирна демонстрация за въздух“, „Стига празни обещания“, „Искаме здраво поколение“.

Въпреки проведените на високо равнище разговори с румънските власти, резултати няма и Русе е обгазен, което принуждава много от жителите на града да го напуснат.

Тук идва моментът да изразя за пореден път своето възхищение към 6 смели русенки, които с цената на всичко решават да организират мирна протестна демонстрация. Тях определям като будители на времето, в което са проявили своята гражданска активност, нещо, което следва всички ние да правим. Ежедневно.

Имам честта и удоволствието да познавам Албена Велкова, Цонка Букурова, Дора Бобева и Стефка Монова. Вяра Георгиева, Стефка Монова и Евгения Желева вече не са сред нас. Светла им памет. Респект към тези невероятни и забележителни жени.

Днес мога да изразя мнението си от трибуната или тук, в социалните мрежи, вероятно това няма да има отражение върху днешната действителност. Всички знаем и всички сме свидетели. Но някой трябва да поеме отговорност, за да може след 35 години темата за чистотата на въздуха наистина да остане в историята. За да може Русе да диша!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари