30 000 ученици и учители ще почиват безплатно в български хотели

1
Целта е не само да отдъхнат, но и да се запълнят дефицитите от социалното общуване заради пандемията
Целта е не само да отдъхнат, но и да се запълнят дефицитите от социалното общуване заради пандемията

30 000 учители, ученици и медици ще почиват по една седмица в хотели за сметка на държавния бюджет

Целта е не само да отдъхнат, но и да се запълнят дефицитите от социалното общуване заради пандемията.

Това стана ясно на общ брифинг на министрите на финансите, образованието и туризма. "Туроператорите ще подготвят специални пакети за децата и преподавателите, които ще включват културни програма, посещения на музеи и забележителности. Тази програма ще подпомогне и туризма", подчерта министър Балтова.

"Още една програма, започната от предишното управление, е на финала - за профилактика и рехабилитация на учители. 400 000 лева са предвидени по нея за безплатни прегледи и при необходимост възстановяване на преподавателите", каза министър Денков.

Работим да видим какви възможности има да се поемат тестовете за коронавирус на чужди граждани, за да се подпомогне туризма, допълни финансовият министър Асен Василев.

"Структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми и трябва да се дърпат пари от най-разнообразни места, за да могат да се финансират продължаващите нужди на бизнеса за възстановяване, нуждите на здравеопазването и да се подпомагат пенсионерите", допълни министърът.

"До 14 май от централен бюджет са изхарчени 1,164 милиарда лева. От буфера са взети 283 милиона лева. От бюджета на Министерство на финансите са взети 22 милиона лв. 810 милиона лева са за непредвидени разходи чрез преструктуриране. 509 милиона лева от централния бюджет са непредвидени разходи чрез преструктуриране. 283 милиона лева от буфера и 22 милиона лева от Министерство на финансите също са непредвидени. С тези разходи в голямата си част са платени мерките за бизнеса, 50-те лева на пенсионерите за април и май и COVID мерките. Вместо бюджетът да се актуализира, когато през март става ясно, че ще трябва мерките да се продължат, бюджетът не се актуализира, а започват да се дърпат всички възможни налични буфери и пера, в това число за да се покрие част от мярката 60/40 през май. Още преди ние да влезем като правителство, вече започва да се дърпа от пера, които не са предвидени за тази цел", допълни той.

Василев каза още, че каква част от непредвидените разходи са били ефективни, е съвсем отделен въпрос. "Там имаме непредвидени разходи за църкви, за Фонд на фондовете, БНТ. Да кажем, че част от тях трябва да се случват, затова са буферите", посочи финансовият министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари