3 причини да се наслаждавате спокойно на храната по Коледа

0
Защо не трябва да изпитвате вина, че ядете повече по време на празниците
Защо не трябва да изпитвате вина, че ядете повече по време на празниците

Защо не трябва да изпитвате вина, че ядете повече по време на празниците

Ако се опитвате да поддържате красива и стройна фигура, вероятно през цялата година спазвате хранителен режим и се ограничавате откъм калорични, сладки или прекалено мазни храни. Заедно с това вероятно тренирате, движите се повече, упражнявате любимите си спортове. Коледните трапези са изобилни и богати на калорична храна. Това може да ви накара да изпитвате страх от коледното хранене и притеснение, че ще напълнеете, пише Аz-jenata.bg.

Всички тези притеснения са неоснователни. Те внасят само още повече стрес и напрежение в тялото ви, от които нямате нужда, особено по Коледа, когато и без това стресът е на по-високи нива по данни от различни проучвания.

Сайтът bodyandsoul.com.au се опитва да успокои всички, които изпитват страх да посегнат към любимите си храни на Коледната трапеза с притеснението, че ще напълнеят, разваляйки диетата си.

Вижте защо това изобщо не трябва да ви притеснява. Защо страхът от напълняване по Коледа е неоснователен?

1. Коледните и новогодишните празници са сравнително кратък период.

Няколкото дни около Коледа, в които ще си похапнете вкусни лакомства, не трябва да ви притесняват от гледна точка на хранителния ви режим. През останалото време просто ще продължите да следвате хранителните и двигателните си навици, и всичко ще си бъде на мястото. За да качите килограми и същинска мастна тъкан са нужни ежедневни продължителни нарушения на диетата, което вероятно няма да направите. Така че не се страхувайте от няколко дни празници, ако през останалото време от годината сте стриктни в режима си.

2. Да се наслаждавате на храна, която е нездравословна, понякога просто е част от живота.

Не можете постоянно да се наказвате, че ви се хапва нещо вкусно и калорично. Не трябва да изпитвате постоянна вина за това, че понякога ви се дояжда нещо „забранено“. Всички сме хора и се изкушаваме от вкусната храна и някои любими лакомства. Стресът, който тази постоянна вина носи на организма, е не по-малък от самата „вредна храна“. Ето защо просто приемете, че сте хора и понякога имате слабости. Отдайте им се и продължете напред. Единственото, което трябва да направите, е да не превръщате хапването на вредни и калорични храни в ежедневие. Ако го правите само по празници или по поводи за празнуване, това няма да се отрази особено на стройната ви фигура.

3. Храната не е просто храна – тя е удоволствие.

Когато става въпрос за хранене, не трябва да се мисли за него като за наказание. Храната е удоволствие. Никога диета, която се възприема като наказание, не може да бъде спазвана дългосрочно. Все в някакъв момент психиката ви няма да издържи и ще се поддадете на изкушения. А ако сте прекалено рестриктивни към себе си и се наказвате, рискът от това да погълнете всичко в хладилника след продължително ограничаване, е голям.

Ето защо е важно да възприемате храната като удоволствие. Има много начини да превърнете здравословното хранене в удоволствие, на което не гледате като на доживотно наказание. Здравословните отношения с храната са също толкова важни, колкото и отношенията ни с хората, отношението към себе си. Малките удоволствия от време на време не са нещо, което да ви кара да се чувствате зле.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари